WELKOM           VRIENDEN           NIEUWS           AGENDA           LINKS           CONTACT LIN OFACEBOOKA
 
  nieuwsboeken/films  
     
     
................ Onrust in Harderwijk - door Vilan van de Loo  
  geplaatst 17 juni 2024 -  
     
  Onrust in Harderwijk
   
  Velen, zeer velen vertrokken midden negentiende eeuw naar de Oost. Een aantal van deze mannen kwam terug. Ik volg in mijn onderzoek het spoor van de jonge Karel van der Heijden, in deze tijd vertrekkend uit het Nieuwe Diep en ik dacht aan Harderwijk.
   
 
  Schilderij: Het transport der kolonialen uit Rotterdam - Isaac Israels
 
   
  Daar was het bepaald onrustig. Het Koloniaal Werfdepot veroorzaakte al problemen, maar nu waren er ook de terugkomers uit Indië, een vroege generatie Indië-veteranen, die niet gesneuveld waren en niet bezweken waren aan een ziekte. De meesten van die terugkomers hadden kameraden zien sterven. Hoe kom je dan terug in Nederland, na je legertijd, wat moet je? In het Receuil militair (1842) las ik over de situatie. Directeur-generaal van Oorlog F.C. List formuleerde het zo:
   
  Van tijd tot tijd zijn er bij mijn Departement klagten ingekomen wegens ongeregeldheden, die meermalen door uit Oost- Indië teruggekeerde en ter reede van het Vaderland ontscheepte militairen, gedurende den marsch, die deze lieden gewoonlijk van het punt waar zij debarqueren, naar Harderwijk, waar hun het paspoort wordt uitgereikt, te maken hebben worden begaan, en bepaaldelijk wegens het misbruik, hetwelk door hen, al aanstonds na hunne ontscheping, van sterken drank wordt gemaakt, welk laatste vooral daaraan schijnt te moeten worden toegeschreven, dat aan zoodanige manschappen, bij het verlaten van den bodem waarop zij de reis naar herwaards hebben volbragt, door de scheepsgezagvoerders, eene som gewoonlijk van f 20,50 wordt uitbetaald, voor het bedrag namelijk van twee maanden soldij, hetwelk aan de uit Oost -Indië repatriërende militairen, voor de reis wordt toegekend.
   
  Wat hier staat is: de mannen marcheren na het ontschepen naar Harderwijk, daar krijgen ze een paspoort en twee maanden soldij, omgerekend bijna 500 euro. Vervolgens gaan ze aan de drank, wat leidt tot ruzies, gevechten en opstootjes, dat zijn de 'ongeregeldheden'.
   
  Natuurlijk. Hoe moest je wennen in Nederland, waar moest je heen, je was ánders na de Oost en de oorlogen daar en hier begreep niemand dat. Kassian, al die mannen, nergens meer thuis.
   
  Het protestantse Harderwijk wist met de ontspoorde terugkeerders geen raad. Christelijke naastenliefde schoot hier tekort. De overheid moest maar ingrijpen.
   
  Die dacht erover na. Hij toonde wat begrip. Want deze terugkeerders hadden 'vele ontberingen' doorstaan en bevonden zich 'veelal in eenen berooiden toestand'. Ontsporen ging dan bijna vanzelf. Zo gaan de dingen, was de reactie van directeur List, die zelf een militaire achtergrond had. Hij schonk een vingerhoedje empathie, niet veel maar iets. Aan de oorzaken van de ontsporing werd voorbij gegaan; er bestond geen opvang en zorg zoals Bronbeek dat ruim 20 jaar later zou geven. De oplossing was vooralsnog: de greep op deze veteranen versterken.
   
  Directeur List richtte een administratie in met meldingsplichten, toezicht door oversten en uitbetalingsregelingen. Controle. Systemen. Dwang.
   
  Dergelijke maatregelen zullen de reputatie van deze militairen geen goed hebben gedaan, maar de roep van het leger overzee bleef. Mannen scheepten zich in, op zoek naar avontuur, eer of een broodwinning. In 1841 vertrok dus ook Van der Heijden, die net een paar maanden eerder 15 jaar was geworden
   
  Vilan van de Loo publiceert over militair Indië. Momenteel werkt ze aan een biografie van Karel van der Heijden. Via de Indischeschrijfschool.nl helpt ze mensen uit verhaal op papier te zetten.
   
 
In de serie "MILITAIR' vertelt Vilan van de Loo over wat ze ontdekt tijdens haar onderzoek naar Karel van der Heyden.
 

Vilan publiceert over militair Indie en helpt via de  Indische schrijfschool.nl  mensen hun verhaal op papier te zetten.

 

 

 

 

Vilan is tevens redactielid van ons Bronbeek Bulletin.
 

   
   
   
 
 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek
  •    Wordt u ook VRIEND? 
  •  
     
    SVVB