WELKOM           VRIENDEN           NIEUWS           AGENDA           LINKS           CONTACT LIN OFACEBOOKA
 
  nieuwsboeken/films  
     
     
................ Garnizoens-bibliotheek - door Vilan van de Loo  
  geplaatst 25 juni 2024 -  
     
  Over de garnizoensbibliotheek
   
   
  Je had dus in Breda de Koninklijke Militaire Academie, en de KMA had een bibliotheek en daarbij waren er ook - voor de cadetten die met permissie de stad in mochten - uitspanningen waar lectuur te vinden was. Het Indisch militair tijdschrift gaf vooral degenen die naar de Oost wilden, nuttige en onderhoudende informatie.
  Allright.
  Wat als je al in de Oost zat, met de ambitie om officier te worden? Hoe kwam je dan aan studieboeken? In 1850 krijgt Karel van der Heijden zijn eerste plaatsing als tweede luitenant, als gevolg van het slagen voor het officiersexamen. Iemand uit de gelederen die opklom, dat was mooi. Hij had zich in de militaire praktijk al bewezen, maar het examen was een serieuze test.
   
 
  Militaire School in Meester Cornelis, de officiersopleiding van de KNIL te Batavia, 1880 (KITLV 114087)
   
  Ik puzzelde op zijn voorbereiding. Niet bij de Militaire School de Meester Cornelis (Batavia), want die werd na zijn examen geopend, in 1852. Misschien bij de Artillerieschool, ook al was hij infanterist. Maar er stond iets interessants in het lijvige boekwerk 'Algemeene orders van 1831-1867, voor het Ned. Leger in Oost-Indië, verzameld door W. A. van Rees (Tweede en verm. druk, 1867) Daarin is sprake van de oprichting van garnizoens-boekerijen. Het is 1849, het jaar waarin Van der Heijden flink aan de studie is.
   
  De aanleiding voor de boekerijen is het bestrijden van de verveling die nogal eens tot drankmisbruik leidt. Het is dan ook het kantinefonds waaruit deze boeken voor 'onderofficieren en manschappen' bekostigd worden.
   
  Van der Heijden is sergeant. Hij mag dus gaan lenen. Ik heb de indruk dat de boekerijen aanvankelijk nuttige en toch ontspannende titels bevatten, vast allemaal Nederlandstalig. Ze gaan uitbreiden. In 1850 lees ik over wat er in de tijd ervoor gebeurde:
  'Op voorstel van het mil. dep. heeft het gouvernement bij het ministerie van koloniën de uitzending geprovoceerd van militaire boekwerken, bestemd tot het formeren van bibliotheken op de voornaamste garnizoens-plaatsen in Indie, ten gebruike der officieren van alle wapens en diensten.
Het ministerie voornoemd, heeft daaraan een gunstig gevolg gegeven, zoo dat uit Nederland zijn ontvangen achttien stellen boekerijen van uitgezochte werken over krijgskunst, geschiedenis, aardrijkskunde, taalkunde, enz.
   
  Het korps officieren van het Indische leger zal hierin gewis een blijk erkennen van de hooge belangstelling in de aankweeking en verhooging hunner kennis en wetenschap; en het mil. dep. verwacht dan ook, dat een ijverig gebruikmaken van deze bibliotheken leiden zal tot het gewenschte resultaat'.
   
   
  Daar staat het ”achttien stellen van boekerijen”, dat zijn dus achttien bibliotheken vol studieboeken met het oog op de wetenschappelijke vorming van militairen in de Oost. Frivole titels zaten er vast niet bij. De zending zal aangesloten hebben op wat de KMA gebruikte aan boeken en heel misschien ook het lesmateriaal van de Militaire School, al was de aansluiting van Nederland op militair Indië nooit echt optimaal. Juist daarom maakt het nieuwsgierig naar de inhoud van die boekerij, maar een opgave ervan heb ik nog niet gevonden.
   
   
   
 
In de serie "MILITAIR' vertelt Vilan van de Loo over wat ze ontdekt tijdens haar onderzoek naar Karel van der Heyden.
 

Vilan publiceert over militair Indie en helpt via de  Indische schrijfschool.nl  mensen hun verhaal op papier te zetten.

 

 

 

Vilan is tevens redactielid van ons Bronbeek Bulletin.
 

   
   
   
 
 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek
  •    Wordt u ook VRIEND? 
  •  
     
    SVVB