WELKOM    VVV   VRIENDEN VV NIEUWS vvv AGENDA vvv LINKS vvv CONTACT vvv FACEBOOKN
 
 
     
................ Plantenkalender  
  geplaatst 8 juni 2020  
     
     
  In de tuin van het Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek is sinds maandag een nieuwe ‘plantenkalender’ te vinden. Het jaarthema in dit moza´ekperk is 76 jaar vrijheid.  
 
   
   
 
  Sinds 1938 werd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Bronbeek een moza´k met bloeiende planten aangelegd. De toenmalige tuinbaas van Bronbeek Piet van der Pol (1902-1976) wilde bijzonder uitpakken met planten. Hij legde een perk aan waarin gekleurde bladplanten de jaartallen 1863 en 1938 vormden.  
  Ook plantte hij de woorden OOST INDIE WEST en de naam BRONBEEK. Omdat het perk goed zichtbaar was vanaf de openbare weg werkte het als reclame.  
     
   In 1939 maakt hij een perk met gekleurde bladplanten en plantte daarin toen voor het eerst ook dagelijks de datum. Daarmee ontstond de plantenkalender en tevens een traditie, die nu al 81 jaar oud is.  
  Het moza´ekperk wordt jaarlijks in het zomerseizoen opnieuw ingericht. Van eind mei tot oktober onderhoudt het tuinpersoneel deze plantenkalender waarin jaarlijks een feit wordt uitgebeeld en het dagelijks de juiste datum aangeeft.  
     
     
 
 
 
 
     
 
   
-◊- Plantenkalender - Niek Ravensbergen
-◊- 47 jaar jaar plantenkalender - Niek Ravensbergen
-◊- 'Plantenkalender in aanleg' - Ruud Meijering
-◊- Werk aan de plantenkalender - Omroep Gelderland
-◊- "Een publiek geheim achter de plantenkalender op Bronbeek" - De Velpsche courant
-◊- Historiek.net Plantenkalender
-◊- Velpse Courant - Plantenkalender
 
     
     
 
Hiernaast een film van Ruud Meijering over de totstandkoming van de plantenkalender op Bronbeek.  Dit geeft een indruk van het monnikenwerk die de tuinmannen jaarlijks met veel enthousiasme verrichten.
 
     
 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
SVVB
 
 
SVVB