WELKOM    VVV   VRIENDEN VV NIEUWS vvv AGENDA vvv LINKS vvv CONTACT vvv FACEBOOKN
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
NIEUWS
Herdenking slag in de Javazee 27 febr 2016
met Bernadette van Straelen en SBN b.d. Jacques Brandt
geplaatst 27 februari 2016
Slag in de Javazee,  27 februari 1942 - 27 februari 2016 herdenking van het Karel Doorman Fonds in de Kloosterkerk te Den Haag
Bernadette van Straelen
Bernadette schreef onderstaande over haar oudoom kapitein Philip (Philipus Bernardus Maria, Kapitein ter Zee) van Straelen die omkwam de 27e febr 1942 bij de Slag in de Javazee
Ver weg van huis, maar tegelijk zo dichtbij.
Herdenking Slag om de Java zee 27 februari 2016
   
 

 

Een oudoom die ik niet gekend heb, maar wiens foto nog altijd prominent in het huis hangt van mijn ouders en waar zo nu en dan nog verhalen over worden verteld. Kapitein ter zee Philip van Straelen.

Op de kruiser Hr. Ms. Java voer hij, en samen met zijn bemanning vocht hij tegen de Japanners

 

Philippus Bernardus Maria van Straelen (2 juni 1894 - 27 februari 1942) was een Nederlands marineofficier. Van Straelen werd geboren in Utrecht als oudste zoon van Bernardus Cornelis van Straelen en Paulina Maria Dymphna Verlegh.
Net als zijn jongere broer Fredericus Henricus Maria van Straelen (de latere schout-bij-nacht en commandant van de Marine te Willemsoord) bezocht hij het Koninklijk Instituut voor de Marine te Willemsoord. Na afronding van deze opleiding en beëdiging als officier heeft Van Straelen onder andere gediend op Hr.Ms. "Koningin Regentes", Hr.Ms. "Koetei", Hr.Ms. "Pelikaan", Hr.Ms."Gruno", Hr.Ms. "Gelderland" en Hr.Ms. "Java".
Als commandant van Hr.Ms. "Gelderland" heeft Van Straelen op 9 mei 1937 prinses Juliana en prins Bernhard naar Engeland gebracht ter gelegenheid van de kroningsfeesten van George VI.
Kapitein ter zee Philip van Straelen in Nederlands Indie.
In de periode oktober 1937 - maart 1938 voerde hij het bevel over de zeemacht in de Caraïbische Zee. Op 10 mei 1939 vertrok Van Straelen voor de derde maal naar Nederlands-Indië alwaar hij als 1ste officier aan boord van Hr.Ms. "Java" werd geplaatst.
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog heeft mijn oudoom als commandant in het Nederlands Eskader in Oost-Indië deelgenomen aan vijandelijkheden.
Volgens mijn overgrootmoeder was mijn oudoom Philip van Straelen een talentvolle Kapitein ter Zee. Een commandant die het nog erg ver zou kunnen schoppen. Immers zijn broer was de latere Schout-bij-nacht F.H.M. van Straelen.
In Oost Indie belandde hij in de slag in de Javazee. Dat was een grote zeeslag waarbij naast Nederlandse schepen ook Amerikaanse, Britse en Australische marineschepen bij betrokken waren. Voor Nederland was het de grootste zeeslag aller tijden, die zelfs vandaag de dag nog altijd bij de Marine opleidingen wordt genoemd.
Zijn schip werd als tweede getroffen in de aanval,  kort daarvoor was de Hr. Ms. Kortenaer geraakt en niet veel later werd Hr. Ms De Ruyter getroffen bij een treffen van de Japanse vloot met torpedo jagers en tot zinken gebracht.
Kapitein-ter-zee Van Straelen is op 27 februari 1942 gesneuveld in de Slag in de Javazee.
Bij K.B. van 27 juni 1947, No.26, is in het register van Ridders der 4e klasse der Militaire Willems-Orde ingeschreven wegens:
"Uitstekende daden van moed, beleid en trouw als commandant van Onze kruiser "Java" tegenover een overmachtige vijand in de slag in de Java-Zee, waarbij hij door zijn bezielende leiding het gehele moreel aan boord beheerste, hetwelk tot resultaat had, dat tot tweemaal toe een vijandelijke jageraanval werd afgeslagen; zich tenslotte bij de ondergang van dit schip een waardig commandant betoond, door als laatste het schip te verlaten."
Een oudoom die ik niet gekend heb, maar wiens schilderij nog altijd prominent in het huis hangt van mijn ouders en waar zo nu en dan nog verhalen over worden verteld.
Niet zomaar een scheepsbel
Bij deze herdenking stond men stil bij de scheepsbel van Hr. Ms. De Ruyter van het oorlogsschip van schout-bij-nacht Karel Doorman. Deze scheepsbel hangt in de kapel van de kerk. De scheepsbel zorgt voor structuur vanaf het allereerste moment op een groot (oorlogs)schip. Maar dat niet alleen, hij geeft aan wanneer het begin van een aanval is of wanneer hij eindigt. Tevens is zo’n scheepsbel een symbool voor hoop en waardoor de bemanning van zo’n groot oorlogschip zich gesterkt weet te voelen. Maar vandaag bleef deze scheepsbel van het pantserschip Hr. Ms. De Ruyter, vredig stil in de Kloosterkerk in Den Haag. Niet alleen hier, maar ook op andere plekken in de wereld, zoals ver weg in het Australische Perth (waar de scheepsbel van de HMAS Perth hangt), of iets dichterbij huis in Houston, Noord Amerika, (waar er een hangt van het oorlogsschip USS Houston), en tot slot in Soerabaja Indonesië, waar de scheepsbel van het oorlogsschip Hr. Ms. Java van de oudoom van Bernadette van Straelen hangt. In die tijd viel Indonesië nog onder Nederland en hangt daar de scheepsbel van haar oudoom Philip van Straelen. Indrukwekkend, want de bemanning van deze schepen kwamen overal vandaan. De bemanning van deze schepen hadden een sterke missie. Immers ze voeren eerst maandenlang op weg naar ver overzeese gebieden en niemand van hen zou weten of ze ooit nog zouden terugkeren naar Nederland.
In 2005 kreeg toenmalig Bevelhebber der Zeestrijdkrachten VADM Ruurt Klaver de opgedoken scheepsbellen van de De Ruyter en Java aangeboden. Inmiddels zijn de bellen de enige tastbare restanten van de schepen. (Foto: Mediacentrum Defensie)
Vastberaden bemanning
Men kon verwachten dat er grote verliezen zouden plaatsvinden. Maar niemand van de bemanning veranderde van gedachten. Niemand. Ze waren zich bewust van hun grote missie die volbracht moest worden.
Samen met mijn familie, nabestaanden van andere families en andere overlevenden van deze slag en die de slag nog sterk op het netvlies hebben staan en zichtbaar een traan lieten, opdat we ze nooit zullen vergeten. Het was misschien een verloren Slag aan manschappen, maar ze hebben er wel voor gezorgd dat Australië niet te maken kreeg met Japanse overheersing.
Tot zover Bernadette van Straelen
foto Geertje Besselink: Scheepsbel van de Hr. Ms. De Ruyter en plaat in de Kloosterkerk in Den Haag
 
Uit de toespraak van SBN b.d. Jacques Brandt.
Op 27 februari kwam met de slag in de Javazee een einde aan een vergeefse strijd, een strijd die drie maanden duurde. Een strijd waar onderzeeboten al in de eerste week na Pearl Harbor met offensieve acties tegenstand boden, waar mijnleggers de opmars vertraagden waardoor strategische raffinaderijen op Borneo konden worden vernietigd, waar Catalina’s en Dorniers missies uitvoerden die nooit eerder beoefend waren. Waar mariniers aan boord van schepen en op Oost Java meevochten en de oppervlakteschepen de Japanse invasiemacht trachtten te stuiten.
Al deze dappere marinemensen vroegen zich niet af wat de kans op succes was, of de juiste strategische keuzes waren gemaakt. Zij hielden zich aan de eeuwenoude toezegging van Michiel de Ruyter:
“De Heeren hebben mij niet te verzoeken, maar te gebieden, en al wierd mij bevoolen ’s Lands vlagh op een enkel schip te voeren, ik zou daarmee t’zee gaan en daar de Heeren Staten hunne vlag betrouwen, zal ik mijn leven waagen”.
De Engelse dichter Laurence Binynon’s schreef in 1914 n.a.v. de Slag om de Marne het bekende oorlogsgedicht “ Voor de Gevallenen”. In Australië wordt bij de herdenking van de Slag in de Javazee een variatie op het 4e couplet voorgedragen, “The Naval Ode of Remembrance” en ik citeer dat couplet:
"They have no grave but the cruel sea, Slechts de wrede zee is hun graf
No flower lay at their heads, Bij hen liggen er geen bloemen
A rusting hulk is their tombstone, Een roestig wrak is hun grafsteen
Afast on the ocean bed. Verankerd op de bodem van de oceaan
We will remember them"  Nooit mogen wij hen vergeten,Nooit zullen wij hen vergeten
   
Het herdenken van deze slachtoffers vindt niet alleen hier plaats. Bij het Karel Doormanmonument op het ereveld Kembang Kuning en op de Javazee zelf worden kransen gelegd. ,
Ook in Houston, Perth en Surabaya verzamelen overlevenden en nabestaanden zich, net als wij, rond een scheepbel die de herinnering aan de schepen levend houdt.  
 
foto Geertje Besselink - op de foto  Jaques Brandt, Henk van de Beek en mevrouw A.M. Sipkema
 
   
Hier in Kloosterkerk de scheepsbel van Hr. Ms. de Ruyter, in Surabaya die van Hr. Ms Java , in Texas de bel van USS Houston en in Australië van HMAS Perth.  
   
Het brengt ons terug bij het graf van onze strijdmakkers, onze dierbaren die rusten in hun oorlogsgraf ter zee, zo ver hier vandaan. Het herinnert ons aan de verplichting, ook na zovele jaren, respect te blijven tonen voor deze oorlogsgraven en ons in te zetten dat zij die daar rusten dat in vrede kunnen blijven doen.  
   
   
(De Hr. Ms. De Ruyter ging ten onder tijdens de Slag in de Javazee en werd op 1 december 2002 bij toeval door duikers teruggevonden. In 2004 werden twee scheepsbellen gestolen en te koop aangeboden. Ze zijn nu eigendom van de Koninklijke Marine. Een scheepsbel hangt in de Kloosterkerk in Den Haag, de andere is aangebracht op het Karel Doormanmonument in Soerabaja.)
foto Geertje Besselink - Vooraan Henk Kleijn, en daarnaast Felix Bakker, achteraan de delegatie van KTOMM Bronbeek, bewoners en commandant + echtgenote
◊- Nederlandse Oorlogswrakken in Javazee van zeebodem verdwenen
l◊-Slag in de Javazee : Schok nog niet te boven  Alle Hens 04-17
◊- Betrokkenen vertellen over de Slag in de Javazee
◊- Slag in de Javazee - Marineschepen.nl
◊- Slag Javazee vanuit Japans perspectief Mars et Historia
◊- Reddingen op zee februari 1942 met de Dornier X17 en X-16
◊- Maritiem Historica A van Dissel spreekt met overlevenden van de slag in de
      Javazee, OVT Geschiedenis VPRO
◊- Henk Kleijn Jack Schull  Ooggetuigen van de atoombom.
    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek   
 Wordt u ook VRIEND? 
  
                                                 
 
 
 SVVB