WELKOM    VVV   VRIENDEN VV NIEUWS vvv AGENDA vvv LINKS vvv CONTACT vvv FACEBOOKN
 
 
.......................
Muzikale tour van de Vrijheid
Geplaatst eind april 2021
 
 

Muzikale Tour van de Vrijheid georganiseerd door 'Wageningen45'

 
     
     
  Voor de herdenking en viering op 4 en 5 mei 2021 wordt er een Muzikale Tour door Gelderland georganiseerd. Deze tour wordt vooraf opgenomen op 10 verschillende locaties in Gelderland. Op elke locatie staat een monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.  
     
  Bij dat monument zal een veteraan zijn verhaal vertellen en aan de hand van zijn verhaal maken muzikanten een muziekstuk. Zo ook bij het monument van de Slachtoffers Japanse Zeetransporten, waar de de heer Kleijn zijn verhaal doet.  
     
  .. Twee weken geleden werd hij al uitgebreid geÔnterviewd in de commandantswoning en deze ochtend bij het monument.
Oud-marineman Henk Kleijn, toen zestien jaar oud, (nu 96 jaar) was net een half jaar in dienst van de Koninklijke Marine toen hij krijgsgevangen gemaakt werd.
 
     
  We zullen ze wel even op hun donder geven’, dachten we. 'Maar de Jappen waren veel te sterk'. “Wij werden in Makassar gevangen genomen.  
     
  Overleven is het enige waar je aan dacht. Na ongeveer een half jaar moest een groep van zo’n 800 Nederlanders, Engelsen en Amerikanen op transport naar Japan.  
     
  Het schip wat ons vervoerde was de 'Asama Maru'. De krijgsgevangenen werden ondergebracht in
POW (Prisoner of War) kamp 2 oftewel Kamp ’Fukuoka 2’.
 
     
  Het kamp bestond uit een houten gebouw met daarin slaapzalen. 56 man per zaal. Er zaten Hollanders, IndiŽrs, Amerikanen, Engelsen en Ieren.  
     
 
   
   
 
     
     
  Hieronder het interview dat Ellen Lock, SVB/PUR-cliŽntenblad  had met de heer Kleyn voor het blad Aanspraak  
     
  Henk Kleijn overleefde de Slag in de Javazee en was ooggetuige van de atoombom op Nagasaki.  
     
  Als marineman in opleiding overleefde Henk Kleijn de Slag bij de Javazee en als Japanse krijgsgevangene was hij ooggetuige van de atoombom op 9 augustus 1945 op Nagasaki. Op zes kilometer afstand vanaf de Japanse scheepswerf waar hij was tewerkgesteld aanschouwde hij hoe in een klap de stad werd weggevaagd.  
     
  Op 13 september 2015 was Henk Kleijn op diezelfde plek in Japan met zijn gezin bij de onthulling van het herdenkingsmonument. Als overlevende van het kamp Fukuoka 2 was hij uitgenodigd om het monument, dat is opgericht door de bevolking van Nagasaki voor de oorlogsgetroffenen in Fukuoka 2, mede te onthullen.  
     
  Mijn jeugdvrienden  
  ‘Mijn vader kwam uit Monnickendam en ging als avonturier naar Nederlands- IndiŽ. Hij werd muzikant, brigadier kapelmeester, bij het KNIL. Mijn Soendanese moeder kwam uit Soemedang op West-Java. Mijn ouders kregen twee dochters, Elisabeth en Frederika, en twee zonen Mijn broer Frederik overleed een paar maanden na zijn geboorte. Op 27 oktober 1924 ben ik geboren in Bandoeng als de jongste van het gezin. Zeven maanden na mijn geboorte overleed mijn moeder.  
     
  Vader hertrouwde een Soendanese, die ik als moeder aansprak. Wij woonden aan de Pangaranweg, waaraan ook mijn Soendanese jeugdvriend Dado en zijn zus Tjintawati woonden. Dado en ik waren altijd samen. Na ons vertrek uit Bandoeng heb ik hen nooit meer gezien. We verhuisden naar Meester Cornelis, een voorstad van Batavia. Na de lagere school in Bandoeng deed ik een opleiding elektrotechniek in Batavia.’ dit interview met de heer Kleyn werd gedaan door #zie het hele interview  
     
  zie naar Fukuoka 2b. https://www.japansekrijgsgevangenkampen.nl/Fukuoka%202B...
en eerder interview met Henk Kleijn
https://www.verhalenoverdeoorlog.nl/.../inter.../henk-kleijn
 
  (foto's Geertje)  
     
     
 
 
     
     
     
     
 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
SVVB
 
 
SVVB