Bezoek zusterhuis in Parijs, Hotel des Invalides 3 febr t/m 6 febr. 2020
geplaatst 7 febr.
 
Onze Bronbekers in Parijs, hoofddoel bezoek aan Hôtel des Invalides, het 'zusje' van KTOMM Bronbeek. De 'commandant' heet Gouverneur en is de Generaal Christophe de Saint Chamasen.

De bouw en inrichting van Bronbeek zijn beïnvloed door Hôtel des Invalides, dat al 200 jaar eerder bestond.

 
  Hôtel des Invalides waar niet alleen zo'n 80 bewoners permanent wonen, maar daarnaast nog tientallen tijdelijke bewoners die er revalideren.  Iedereen die betrokken is geweest bij een oorlog of een terroristische aanslag kan in aanmerking komen voor deze hulp.  
 
Als eerste hebben de Bronbrekers, begeleiders en commandant Bronbeek, Kolonel van Dreumel, de Nederlandse ambassade bezocht.

Ze kregen niet alleen een heerlijke lunch aangeboden. Ook kreeg Bronbeek bewoner, de heer Banda, die optrad, namens de Inwonerscommissie, uit handen van de Nederlandse ambassadeur Pieter de Gooijer een speciale munt uitgereikt. Zullen we straks zeker te zien krijgen op Bronbeek.

 
 

Onze Bronbeek bewoners kregen een rondleiding in Les Invalides en de Gouverneur van Hôtel des Invalides, Général Le Saint-Chamas hield een toespraak. Ook werden er wederzijds cadeaus uitgewisseld. Daarna een ontmoeting met de Franse veteranen.

 
 
   
 
 
 
 
 
Een dag later heeft het gezelschap een rondleiding gehad in 'Dôme des Invalides' waar zich het praalgraf van Napoleon bevindt.
En bezochten zij het graf van de onbekende soldaat, onder de Arc de Triomphe. De Bronbekers hadden de eer om als speciale gasten deel te mogen nemen aan de dagelijkse ceremonie. Al sinds 1923 vindt deze ceremonie dagelijks plaats, deze ceremonie bij Ravivage de la Flamme onder de Arc de Triomphe , zelfs tijdens de Duitse bezetting in WO II.!
 
     
  Foto's Gerard van der Linden en kapitein Pierre van de Hurk  
     
  -◊- bezoek van cdt Dulfer aan Hotel des Invalides  
  -◊- bezoek Gouverneur Generaal Ract Madoux aan Bronbeek  
     
   
     
     
     
 
 
 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
     
 
SVVB
 
 
SVVB