NIEUWS
 
'Colditz middag' 10 oktober 2018  (foto's Geertje en Bert van Willigenburg)
geplaatst 12 okt

Toespraak Herman Keppy. waarin hij e.e.a. vertelt over zijn onderzoek en nieuwe boek naar Indische, Molukse en Indonesische mensen die in Nederland verzet pleegden. Hun verhaal is totaal onbekend. Katjongs in Colditz is een hoofdstuk in zijn komende boek...
 
1. Bronbeek
Met zoveel informatie en materiaal voorhanden is het onbegrijpelijk dat er nooit eerder een tentoonstelling is gemaakt rond de erewoordweigeraars die werden opgesloten in Colditz. Zij verdienen het ook dat hun verhaal wordt verteld. Vanwege het hoge Indische en KNIL-karakter leek Bronbeek mij de ideale plaats en daarvan hoefde ik directeur Pauljac Verhoeven niet lang te overtuigen. Dank voor het vertrouwen.
 
2. NIMH/Rein van Langen - spullen
Niets leukers dan een tentoonstelling over Katjongs in Colditz te maken. Het bracht me in contact met allerlei bijzondere mensen die graag meewerkten. Zoals de familie van deze Rein van Langen die heel veel foto's bleek te bezitten. Met die foto's, die van Bronbeek en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie had ik genoeg voor een tentoonstelling, dacht ik.
 
3. Johan van Hoppe
Maar toch nam ik nog contact op met Johan van Hoppe van de prachtige website krijgsgevangen.nl. Ik vroeg iets kleins, volgens mij, maar Johan is het type waaraan je een vinger vraagt, maar hij geeft zijn hele hand. Hij had nog meer dan NIMH en familie Goedkoop bij elkaar. En daar kon ik vrijelijk over beschikken.
 
4. Ido Harmens
Ik had vormgever Ido Harmens al aan het werk gezet. Hij staat links voor het eerst in Bronbeek in de nog lege expositieruimte, maar dat moest opnieuw met al het nieuwe materiaal. Gelukkig is hij flexibel en enorm meedenkend . Hij is een oud-collega, dus dat wist ik al. En zoals u zal zien hij heeft voortreffelijk werk verricht.
 
5. Baron van Lynden
Het leuke van deze tentoonstelling is dat hij nog steeds groeit. Via Johan van Hoppe kregen we deze originele stempels van de familie van Diederik Baron van Lynden. Zij werden gebruikt voor de vervalste indentiteitspapieren van vluchters in spe. Ze zijn vandaag toegevoegd aan de tentoonstelling en voor het eerst te zien voor een groot publiek.
 
6. Herman Donkers
Katjongs in Colditz is een hoofdstuk uit mijn boek in wording dat gaat over de Indische/indonesische strijd tegen de Duitsers. Van Lynden en ook Herman Donkers hier op de foto komen helemaal niet uit IndiŽ. Ik focus op het Indische, maar eigenlijk is het verhaal dat hier wordt verteld ook het verhaal van die Hollandse erewoordweigeraars.
 
7. Frans Claassen
Dit portret van zichzelf zond Gerda Claassen-Coors in 1942 naar haar in Colditz gevangen echtgenoot, 1e luitenant Frans Claassen. De foto slipte door de censuur en werd bij haar man bezorgd, ondanks de opvallende broche: de Hollandse leeuw. In bruikleen gekregen van de familie. Aardig want we schrijven Claessen in de tentoonstelling verkeerd: met 'ae' in plaats van dubbel a. We troffen beide schrijfwijzen aan in de papieren en kozen de verkeerde. Maar vanaf nu gaat dat goed.
 
8. Vrouwen
Weer zo'n foto die opeens opdook. Gerda Fransen stond pal achter haar man, en doordat je meerdere families ontmoet, ontdek je dat veel van die mannen sterke vrouwen achter zich hadden staan. Dit is een kumpulan tijdens de oorlog van vrouwen wier man in Colditz gevangen zat.
 
9. Aak Hageman
Dit is een uitvergroting uit mijn lievelingsfoto, jongens van de KMA in Bronbeek. Op het bed zit Aak Hageman die na de oorlog emigreerde naar Amerika. En zijn familie is speciaal voor deze dag helemaal overgekomen van de Westkust. Naast Aak Hageman staat Willem of Wim de Lange, stoker 2e klas. De enige van alle gewone manschappen die de erewoordverklaring weigerde te tekenen.
 
10. Wim de Lange
Al lang wilde ik weten wat er van hem geworden is, dankzij de tentoonstelling heb ik zijn familie gevonden. De meesten hier vandaag aanwezig. Geweldig. Links staat zijn broertje. Hij is hier vandaag ook.
 
11. Charles Douw van der Krap
Deze meneer komt heel veel voor in de tentoonstelling. In de jaren zeventig werd hij geinterviewd voor de Vara-televisie en vanaf vandaag zijn fragmenten uit dat interview hier te zien en te beluisteren. Marineofficier Charles Douw van der Krap vertegenwoordigt eigenlijk de waarden die meerderheid van deze mannen bezat: vaderlandslievend, avontuurlijk, principieel, intelligent, charmant en diep in het hart erg Indisch.
 
12 Museumkrant
Trots ben ik tenslotte op de speciale Bronbeekkrant gemaakt door mijn vrouw Esther Wils. Vergeet 'm niet mee te nemen. Na december is het trouwens niet afgelopen met de Katjongs. Johan van Hoppe is bezig met een boek over alle Nederlandse officieren in Duitse gevangenschap. Net als in mijn boek zullen de erewoordweigeraars daarin een belangrijke plek krijgen. En het Museum Engelandvaarders in Noordwijk wil een deel van de tentoonstelling overnemen in januari volgend jaar. En wie weet wat nog meer volgt...
 
 
 
-- luister 8 minuten naar Herman Keppy 'OVT'- VPRO - Katjangs in Colditz - #klik hier
-- #homepage herman Keppy - WIM DE LANGE EINDELIJK ONDERSCHEIDEN
-- Herman Keppy geeft Indisch verzet tegen nazi’s gezicht-DHC
-- Katjongs in Colditz Indisch4ever discussie
 
 
'Herman Keppy: Deze maand staat het verhaal o.a. in tweewekelijkse
(oude journalisten-)krant Argus en Moesson' .
Trouw 11 oktober 2018:
Een handige jongen werd een held en na de oorlog werd hij vergeten ..
 

&&&&&&&&

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek    
  
  • mail: svvb1983@gmail.com
  •                                                              
    SVVB
     
     
     © SVVB