NIEUWS

Commandando-overdracht 26 april 2018 - TOESPRAAK Commandant Bronbeek Karel. G.J. van Dreumel, Kolonel der Infanterie ...
geplaatst 30 april 2018
   
.........het besef dat ons tehuis, ons museum, ons landgoed, onze monumenten en de Kumpulan één onlosmakelijke verbonden geheel vormen. Vijf vingers aan een hand. Haal één vinger weg dan verdwijnt de kracht en gaan er dingen stuk........
Your excellencies, [NLD] generaals, mijnheer de regimentscommandant, dames en heren selamat siang, goedemiddag.
Voor ik verder ga wil ik u allereerst heel hartelijk danken voor uw aanwezigheid hier vandaag. Eerst natuurlijk Hella en Karin. ...................
(jammer dat hier geen foto van is .. de Kolonel rende om zijn boeketten aan zijn vrouw, Karin, en mevr. Hella Dulfer te overhandigen)
Dank voor uw aanwezigheid ook aan onze familie en zeker diegene die van heel ver zijn gekomen en in het bijzonder degene wiens aanwezigheid vandaag verre van vanzelfsprekend is (hoe toepasselijk het zojuist gespeelde Band of Brothers), onze vrienden, onze zeer geëerde gasten, de aangetreden eenheden (zeker niet in de laatste plaats de vertegenwoordiging van mijn trotse regiment Van Heutsz), medewerkers van Bronbeek, vrijwilligers en bijna boven al onze bewoners. Uw aanwezigheid zet Bronbeek vandaag volop in het zonlicht (letterlijk en figuurlijk gesproken).
Het past een aantredend commandant niet om uitgebreid te speechen. Hij moet het eerst maar eens waarmaken. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik van de kapitein Broers maar 5 minuten spreektijd heb gekregen. Ik doe mijn best Ton. Vandaag gaat het eerst en vooral om de aftredende commandant. Kolonel Dulfer, Michiel, je zult het mij niet euvel duiden als ik in dezelfde adem Hella daar aan toevoeg. Ruim vijf jaren zwaaiden jullie samen de scepter over het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek.
 
Geen liefde op het eerste gezicht, volgens mij, maar al heel snel sloeg de vonk over en was de warmte wederzijds en intens. Het afscheid van de afgelopen dagen heeft menige traan veroorzaakt. Een commando met een strakke hand, met soms moeilijke besluiten, met het niet aflatende gevecht voor de belangen van bewoners, veteranen en het instituut als geheel, en altijd met volle overtuiging, volle inzet en passie. Jullie beiden hebben in de totale breedte en diepte van de functies van dit prachtige Bronbeekvooruitgang gerealiseerd, het vuur van Bronbeek uitgedragen en significant verschil gemaakt. Jullie opvolgen is voor Karin en voor mij in dit verband een hele uitdaging. Namens ons allemaal heel, heel veel dank. Een warm applaus lijkt mij op z’n plaats.
 
Ik heb in de afgelopen twee weken verder en veel dieper kennis mogen maken met het mij al vertrouwde Bronbeek. Naast een enorme hoeveelheid aan informatie en gedeelde ervaringen heb ik twee zaken met nadruk in mijn oren geknoopt.
 
Als eerste is er het besef dat ons tehuis, ons museum, ons landgoed, onze monumenten en de Kumpulan één onlosmakelijke verbonden geheel vormen. Vijf vingers aan een hand. Haal één vinger weg dan verdwijnt de kracht en gaan er dingen stuk.
 
Het tweede dat ik scherp voor ogen heb, is dat de hele hand van Bronbeek zijn kracht en daarmee zijn grip haalt uit de gepassioneerd gedreven mensen die er werken. Bewoners, staf, museumgroep, verzorging, de ondersteuning van het Facilitair Bedrijf, Paresto, natuurlijk de Kumpulan en al die mensen die ik vergeet te noemen.
 
De steun van de Vrienden van Bronbeek, Stichtingen, de buurtvereniging en nog heel, heel veel anderen. Ik moet hier boven alles de ruim tachtig vrijwilligers noemen, die Bronbeek in zijn huidige vorm überhaupt mogelijk maken.
Met heel mijn vermogen, en met Karins onmisbare steun, zal ik de komende jaren al dat moois dienen en beveiligen. Dienstbaar aan de mensen en aan het instituut. Beveiligen omdat dit militaire begrip daadwerkelijk de functie vechten in zich heeft. Ik zal vechten voor wat ons lief is. Madjoe. Dankuwel.
 

&&&&&&&&

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
     
mail: svvb1983@gmail.com

 

SVVB
 
 
@ SVVB