NIEUWS
 
Boek presentatie Canadezen in Arnhem en Oosterbeek 2 juni 2017
Geplaatst 4 juli 2017
 
In de Concertzaal Oosterbeek vond donderdagavond 22 juni de officiŽle presentatie plaats van het boek 'Canadezen in Arnhem en Oosterbeek'. Dit boek, geschreven door schrijver Laurens van Aggelen is een eerbetoon aan de 33 Canadese militairen die begraven liggen op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek
 
"Hoog en Laag"- Maria Koster 
"Canadese en Britse troepen veroverden Arnhem uiteindelijk in april 1945.  ,,Het was een lege stad, met niet meer dan 1.000 man Duitse troepen.’’ Van Aggelen toont trots de foto uit het archief van het Koninklijk Militair Tehuis Bronbeek, waarop twee Canadezen op 16 april 1945 te zien zijn in gezelschap van veteranen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Ze zitten samen op een kanon dat nog is gebruikt bij het bombardement op Algiers in 1816, een vergeten actie van de Engels-Nederlandse vloot om de piraterij op de Middellandse Zee de kop in te drukken. Op zondag 15 april houden de geallieerden een rustdag voor reorganisatie, consolidatie en hergroepering. Het is mogelijk op deze zondag/rustdag dat sergeant Hewitt, oorlogsfotograaf van de British Army Film- and Photography Unit, de foto maakt, waarop te zien is hoe twee Bronbekers op het Algerijnse kanon poseren met twee huzaren van de Canadese Tank Divisie."
 
'Canadezen in Arnhem en Oosterbeek' - De vergeten inzet van de Canadese troepen (1944-1946), geschreven door Laurens van Aggelen is een eerbetoon aan de 33 Canadese militairen die begraven liggen op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek en Holten. Zij sneuvelden tijdens of kort na de Slag om Arnhem in september 1944. Dat de Canadezen in Oosterbeek begraven liggen tussen de vele Britse en Poolse militairen en wat zij hier precies deden, is bij zeer velen - ook in de regio - onbekend. Hoewel er zeer veel over deze periode is geschreven is de rol van de Canadezen daarin altijd onderbelicht gebleven. Dat geldt eveneens voor de belangrijke rol die de Canadese troepen hebben gespeeld tijdens de tweede Slag om Arnhem in april 1945.
Na de bevrijding zijn de Canadezen bovendien nog geruime tijd in Nederland gebleven om te helpen bij de wederopbouw en bij het ruimen van mijnen in het verwoeste Arnhem en de directe omgeving.
....#lees verder
 
-◊- Eerbetoon aan 33 Canadese militairen
-◊- Bronbeek in WW2 - Niek Ravensbergen
 
Sprekers waren tijdens deze boekpresentatie :
- Kapitein der Mariniers Ton Broers KTOMM Bronbeek. Koninklijk tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek
- Vlootaalmoezenier (VLAM) kapitein luitenant ter zee (KLTZ) drs (Gertjan Jorissen) Als aalmoezenier verbonden aan het KTOMM. Koninklijk tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek
- Dhr. Berry Swarthoff met als onderwerp - operation Berlin
 
 foto's : Arjan Vrieze
   
     

**********

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
     
mail: svvb1983@gmail.com

 

SVVB
 
 
@ SVVB