Vilan de Loo - Opening tentoonstelling en boek over Johannes 'Pa' van der Steur
geplaatst 5 april
◊- Opening tentoonstelling 'Pa van der Steur' door Vilan van de Loo en 'Steurtje' Wil Overweel 10 maart 2016
Vilan van de Loo schrijft naar aanleiding van de tentoonstelling over Pa van der Steur in museum Bronbeek: 

Terug bij Pa van der Steur

De opening van de tentoonstelling was druk, en dat was goed. Want ik vreesde het moment waarop ik de wereld van Pa van der Steur tegemoet zou treden. Alles in die Bronbeek-gang was larger than life. Toen ik zijn biografie schreef, bevond ik me veilig thuis. Nu kon ik dichtbij hem komen. Bijna letterlijk

 

 

(op de foto Johannes 'Pa' van der Steur met zijn zus-)

Historisch onderzoek doen is bijdragen aan de ondergang van je geestelijke gezondheid. Dat gaat vanzelf. Je leeft niet meer helemaal in deze wereld. Je bent elders, dáár waar je eigenlijk wilt zijn. Voor mij was dat Haarlem, een rondreis met twee zendelingen door Nederland aan het einde van de negentiende eeuw, inschepen op De Conrad en dan, na een reis over Java, een lang verblijf in het tehuis Oranje-Nassau in Magelang. Ik wilde zien wat hij zag, ik wilde hem leren kennen, ik wilde dat boek schrijven. En toen kwam die tentoonstelling.
Kinderen

Het eerste dat me schokte, was die enorme hoeveelheid kinderkoppies. Gezichten van kinderen uit het tehuis van Pa. Hij moet er minstens zevenduizend hebben opgevangen, sommigen wees, anderen betalende logé, de een blijvend, de ander tijdelijk. Dat wist ik. Met mijn verstand. Nu zag ik gezichten van die kinderen, en ze keken me direct aan. Of ze vroegen: ken je mijn naam, waarom moet ik elke dag een uniform aan, weet je wanneer mijn moeder me weer komt halen?
Het beklemt.

Op de foto: de jongste kinderen, waarvan er een paar een natte broek hebben. )

En het intrigeert.
Weer denk ik na over het werk van deze tehuisvader. Een koloniale man, die de Nederlandse beschaving volstrekt superieur vond aan de inheemse beschaving. Zo was dat toen, zeggen we dan, maar rechtvaardigt dat werkelijk alles?
 
 
 
Militairen
Naast de kinderen was er in Oranje-Nassau ook ruimte voor de KNIL-mannen. Pa van der Steur was voor de militairen een broer, die christelijke gezelligheid bood. Dat was beter dan het tegenwoordig klinkt. Uit Nederland had hij een orgel meegenomen, hij richtte een zangkoor op, en op enig moment had hij zelfs een recreatiezaal met zeven biljarttafels. Kameraadschap was belangrijker dan een buitenhuwelijkse relatie met een inheemse vrouw, vond Van der Steur. Vinden veel mensen nu ook gek van hem. Maar ga eens na: relaties komen, relaties gaan, ware vriendschap blijft altijd bestaan.
Die zeven biljarttafels staan niet op de tentoonstelling. Die moet u er dus bij denken, net als de mannen van toen. Hoe ze over de tafels hingen en met elkaar spraken. De een met een been nog in het hospitaal, de ander naar Lombok geweest, een derde die nooit brieven van thuis kreeg.
Het fenomeen van kameraadschap houdt me bezig, vooral omdat ik er als vrouw geen verstand van heb. Ik zie het ook bij Van Heutsz, die trouw aan zijn manschappen vermoedelijk belangrijker vond dan trouw aan zijn echtgenote.
En bij Van der Steur leeft dat gevoel ook: een kameraad, die vooral voor de militairen iets wilde zijn, zonder ze te veroordelen. Dat geeft de foto's van de kinderen een diepere betekenis. Waar is hun vader? Soms was hij overgeplaatst of gesneuveld of hij had geen zin in het vaderschap. Een harde tijd. Maar er bestonden natuurlijk ook militaire gezinnen die gelukkig waren.
Belangstelling
Wat u op de tentoonstelling vindt, is voor iedereen van u anders. Misschien bent u nazaat van een van deze tehuiskinderen, dan begrijpt u beter waar dat gedisciplineerde vandaag komt. Of u kent de naam van Pa wel, maar u weet niet precies hoe of wat. Of u hebt gewoon belangstelling voor die tijd van toen, in het oude Indië. Hoe dan ook, het wordt een eye opener, vermoed ik. En wat u precies ontdekt, daar ben ik natuurlijk weer benieuwd naar. Zullen we mailen?
Vilan van de Loo
vilan@xs4all.nl
Vilan van de Loo en Bronbeek bewoner; meneer Drijsen (ook een Steurtje)  in de tentoonstelling   Vilan van de Loo hield een sprankelende openingstoespraak ..

Op 10 maart 2016 werd de tentoonstelling "Zorg voor kinderen", Pa van der Steur
en zijn mini-kolonie in Indië’ in Museum Bronbeek te Arnhem geopend.

Te zien tot 11 sept 2016.

Auteur Vilan van de Loo
Soort Met illustraties
Taal Nederlands
ISBN10 9078847093
ISBN13 9789078847090
Meer weten over Pa van der Steur, lees het boek van Vilan de loo :

o.a. te koop in de museum winkel van museum Bronbeek 

               

◊- Opening tentoonstelling 'Pa van der Steur' door Vilan van de Loo en 'Steurtje' Wil Overweel

*********

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek    
  
 mail:  svvb@kpnmail.nl
                                                             
SVVB
 
 
 @ SVVB