Vrienden:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuws

nieuwsarchief

boeken/films

 
 
INTERESSANTE BOEKEN/FILMS/TONEELSTUKKEN/DOCU/TIJDSCHRIFTEN 
 
 
FILM/DOCU
dec 2019  

 

#zie trailer

 

De tolk van Java

Na schitterende vertolkingen van Max Havelaar, Heren van de Thee en De Stille Kracht sluit producent Hummelinck Stuurman haar vierluik over ons koloniale verleden in Nederlands-IndiŽ af met 'De Tolk van Java'.
Dit verhaal over vaders en zonen, naar de prachtige, autobiografische bestseller van Libris Literatuurprijswinnaar Alfred Birney, laat een tot nu toe onderbelicht perspectief zien: de trauma’s die vele gemengde Nederlandse en Indische gezinnen aan hun verleden overhielden. Alan’s gezin en zijn jeugd worden bepaald door een tirannieke vader. Wanneer Alan diens vroegere dagboeken over zijn leven in IndiŽ gaat lezen, wankelen echter zijn sarcasme en haat. Is begrip mogelijk?
‘De Tolk van Java’ is spannend, ontroerend en bij vlagen humoristisch. De voorstelling geeft inzicht in onze koloniale geschiedenis en het complexe mechanisme van hoe slachtoffers daders kunnen worden. Het ene moment vecht je met elkaar, om vervolgens lijnrecht tegenover elkaar te staan. Wat voor gevolgen heeft dit voor een mens, zijn omgeving en het leven dat nog voor ze ligt?
#speellijst

FILM/DOCU
 
 

#ZIE TRAILER

Ze noemen me Baboe

In het Nederlands-IndiŽ van de jaren veertig gaat de Javaanse Alima als kindermeisje (baboe) in dienst bij een Nederlands gezin. Haar aangrijpende relaas, in Ze noemen me Baboe op melancholieke toon voorgedragen door actrice Denise Aznam, is letterlijk het verhaal van velen. Regisseur Sandra Beerends sprak talrijke baboes, nabestaanden en Nederlanders die als kind een baboe hadden, en stelde uit die gesprekken de getuigenis van Alima samen. De precies daarbij passende, meestal zwijgende zwart-witbeelden vond Beerends in de archieven van onder meer Eye Filmmuseum en Beeld en Geluid, en hoewel de combinatie van beelden en gesprekken net als het geluidsontwerp soms wel erg een op een is, wekt het project bewondering. Knap, dat Beerends uit maar liefst 179 films zo’n handzame, persoonlijke en vaak pijnlijke confrontatie met de geschiedenis wist te kneden. #speellijst 

BOEK
dec 2019  
John Jansen van Galen - Fiasco van goede bedoeleingen

Stond Nederland in IndonesiŽ "aan de verkeerde kant van de geschiedenis', zoals minister Ben Bot in 2005 verklaarde?
Zeventig jaar geleden, op 27 december 1949, draagt een jonge koningin Juliana in het Paleis op de Dam de soevereiniteit over Nederlands-IndiŽ aan IndonesiŽ over. Viereneenhalf jaar eerder, op 17 augustus 1945, hebben in een voortuin te Djakarta Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid van hun land uitgeroepen.
De algemeen aanvaarde mythe wil dat Nederland zich in de tussenliggende jaren krampachtig aan zijn Aziatische kolonie heeft vastgeklampt en deze met zelfs militaire middelen, inclusief oorlogsmisdaden, probeerde te behouden.
In werkelijkheid voert Nederland vanaf de rede van koningin Wilhelmina op 7 december 1942 een beleid van geleidelijke dekolonisatie, waarvan het doel is dat een IndonesiŽ als een federale staat op voet van gelijkheid in een Unie met Nederland verbonden blijft. In november 1946 hebben Nederlanders en IndonesiŽrs daarover In het bergoord Linggadjati overeenstemming bereikt.
Waarom ging het dan toch zo gruwelijk mis, met 5000 dodelijke slachtoffers aan Nederlandse zijde en minstens 100.000 Indonesische doden als gevolg? Waarom kwam er niets terecht van een Indonesische federatie en bleef die Nederlands-Indonesische Unie een wassen neus? Waardoor was in de jaren vijftig de relatie tussen de voormalige kolonie en het voormalige moederland zo grondig bedorven? Wat had Nederland anders moeten doen?  #hoor ook de radio NPO 1, uitzending met J.Jansen van Galen

BOEK
april  2019
  Felix Bakker - Het Zwijgen verbroken.
Als eerste zie de boekpresentatie van het boek van Felix Bakker  'Het zwijgen verbroken' kost 17,50 euro en is te koop in het museumwinkeltje van museum Bronbeek
Het boek kan ook besteld worden per e-mail.
Mail rechtstreeks naar Felix Bakker, mailadres: fcbakker5@gmail.com. Het boek kost €17,50 excl. portokosten. Zie verder Vrienden van Bronbeek:
   

 

BOEK
april 2019 Toean Stammeshaus-Leven en werken in koloniaal Atjeh - John Klein Nagelvoort
   
   

Toean Stammeshaus vertelt het indrukwekkende levensverhaal van Friedrich Wilhelm (Willem) Stammeshaus (1881-1957). Na het overlijden van zijn vader, een militaire arts die diende in het Duitse leger en vervolgens bij het knil, vertrektde jonge Stammeshaus naar Nederlands-IndiŽ. Hopend op een succesvolle carriŤre in de Oost gaat hij ook op zoek naar zijn biologische moeder. Maar in zijn geboorteland Atjeh aanschouwt hij de eerste jaren vooral de gruwelen van de Atjehoorlog, waar hij als onderofficier bij betrokken is.
Tijdens de militaire expedities door de binnenlanden van Noord-Sumatra begint Stammeshaus met het verzamelen van etnografische objecten. Deze verzameling vormt de start van een van de grootste etnografi sche collecties van Noord-Sumatra. ....... #zie verder

John Klein Nagelvoort (1971) is werkzaam bij Museum Bronbeek in Arnhem en is gespecialiseerd in de Atjehoorlog. Hij heeft als onderzoeker vele artikelen gepubliceerd over de koloniale oorlogen op Noord-Sumatra.

 
BOEK
aug 2018: Entropie in de Oost - Marc Entrop
   

 Piet en Wim Entrop, broers, wachten an de capitulatie van Japan op repatriŽring. Zij schrijven allebei een brief naar huis nar hun broer die in Nederland is achtergebleven. Om het ťťn keer te vertellen dan daarna nooit meer. Zij schrijven over hun belevenissen tijdens de korte oolg met Japan en over hun krijgsgevangenschap op Java en langs de Birma-Siamspoorlijn. Wim die aan de Thaise kant werk Piet die in Birma begint

Jaren later komt Marc Entrop de brieven tegen als hij het bureau van zijn inmiddels overleden grootvader opruimt. Zijn de brieven wel gedeeld in de famiiie ? Wie weet nog van dit verhaal? Al lezende wordt hij gegrepen door wat de broers hebben  meegemaakt. De breors schijven met kundige pen en kijken met gezonde distantie terug op de gebeurtenissen. Met een lach en een traan, vaak aangrijpend en zeker informatief.

Marc besluit dat de brieven voor een breder publiek toegankelijk moeten worden. Dit boekje is daarvan het resultaat

het boekje is te bestellen bij de SHBSS http://www.shbss.org/

 

 
BOEK
aug 2018: Royal Netherlands East Indies Army 1936-42 - drs.Marc Lohstein
 

De Engelstalige publicatie (48 p) is uitgegeven bij Ospry Publishers in de serie Men at Arms en handelt over de organisatie, bewapening, strijd en uniformering van het KNIL in de periode 1936-1942. Auteur is militaryhistoricus Marc Lohnstein, werkzaam als assistent-conservator in Museum Bronbeek. Het boek is rijk geÔllustreerd met zwart-wit foto's en fullcolour tekeningen door Adam Hook.

Te koop in de museumwinkel van KTOMM Bronbeek ( 14,00 )

 

 
BOEK
juli 2018: Het verleden in het nu  'Thijs van Vlijmen '
 

Boek met inspirerende nieuwe inzichten van oorlogsgetroffenen

Een ander licht op herdenken en beleving van vrijheid

 

Arnhem 11, juli 2018 -Aan de vooravond van de IndiŽherdenkingen in augustus en '75 jaar vrijheid' in 2020 verscheen vorige week het boek 'Van dialoog naar verzoening'. Dit boek bevat een aantal ontroerende interviews met overlevenden van Japanse kampen, militaire dwangarbeiders, burgers uit Nederlands-IndiŽ en Nederland en verhalen van tweede- en derdegeneratie-oorlogsgetroffenen. In het boek wordt echter niet zozeer ingegaan op het overkomen leed maar op de wijze waarop velen kans zagen daar juist kracht uit te putten.

 

Meer informatie: www.we-publishing.nl

 

BOEK
dec 2017: Vorst tussen twee werelden 'Madelon Djajadiningrat'
Madelon Djajadiningrat heeft dankzij dagboeken, brieven en archiefmateriaal een roman kunnen schrijven over het leven van een vorst, die gedoemd is om 'tussen twee werelden' te leven. Als een Javaanse vorstenzoon vertrekt de hoofdpersoon in 1913 naar Nederland om aan de Leidse universiteit Oosterse Letteren te studeren. De Eerste Wereldoorlog breekt uit en tijdens de mobilisatie wordt hij opgeroepen om Nederland te helpen verdedigen. 
In 1915 moet hij terug naar Java om zijn oom als vorst op te volgen. In Nederland, geÔnspireerd door de vooruitgangsideeŽn van die tijd, stelt hij zich tot doel Java te ontwikkelen tot een zelfbewuste natie. Hij zal echter in botsing komen met de onmogelijkheden van een koloniale situatie en de beperkingen van een feodaal stelsel. De schrijfster is historisch-antropologe en getrouwd met een kleinzoon van deze vorst. Door haar contact met familieleden en tijdgenoten van de vorst en haar verblijf in het paleis kreeg zij toegang tot dit unieke materiaal. Zo kon zij in de huid van deze Javaanse vorst kruipen en zijn verhaal vertellen, dat ons verbindt met het leven in Nederland en Nederlands-IndiŽ in de eerste helft van de vorige eeuw. Zie ook Opening Tentoonstelling,  #Weg tot het Westen 12 okt 2017.
   
 
BOEK
aug 2017: Onbereikbaar dichtbij - Carel Anton Banse
De titel 'Onbereikbaar Dichtbij' symboliseert het zwijgen over de 'krassen op hun ziel', die veteranen tijdens hun inzet hebben opgedaan. Sommigen konden daar niet over praten, vele anderen wilden dat niet. Het heeft veelal geleid tot diepe gevoelens van onbegrip, frustratie, woede, verdriet bij hen en bij hun geliefden.
“Dit boek is een ‘hormat’ (eerbetoon) aan mijn vader en aan alle andere veteranen. Ik hoop dat het een bijdrage mag leveren aan onderling begrip. Zodat we er voor elkaar kunnen zijn. Opdat niemand hoeft te denken: ‘Onbereikbaar Dichtbij’”, schrijft Carel Banse daarover.

Zie de website:
http://www.onbereikbaardichtbij.nl/
BOEK
aug 2017:Tabť Java, Tabť IndiŽ - De koloniale oorlog van mijn opa - Ronald Nijboer
In 1945 melden duizenden Nederlandse jongens zich aan als oorlogsvrijwilliger om 'onze Rijksgenoten in IndiŽ te bevrijden'. Evert-Jan Nijboer, een boerenzoon met weinig toekomstperspectief en veel idealen, geeft zich op. Hoopvol begint hij aan zijn avontuur, en aan zijn dagboek. De heenreis leest als een jongensboek, maar eenmaal op Java verandert de toon. Hij ziet vrienden sneuvelen, fotografeert massagraven en redt duizenden Javanen van een verbrandingsdood. De reis ontwikkelt zich tot een survivor's story. Bij thuiskomst zwijgt Evert-Jan, zoals zovelen.
Zeventig jaar later reist kleinzoon Ronald Nijboer zijn opa achterna, met diens dagboek in de hand. Hij onderzoekt het lot van de oorlogsvrijwilligers, die altijd een status aparte hielden. Waarom zweeg een hele generatie IndiŽgangers? En wat zien we, als het zwijgen met verhalen gevuld wordt?
 
BOEK
aug 2017: Het koffertje van mijn moeder - Martje Saveur
De brieven, foto’s en documenten in dat koffertje vertellen over de gelukkige beginjaren van haar ouders, de angst voor de Japanse bezetters, het verblijf in de vrouwenkampen, de slachtoffers van de Birmaspoorweg en de kille ontvangst bij terugkeer in Nederland.
Om de puzzelstukjes van haar leven en dat van haar ouders aan elkaar te passen bezoekt Martje samen met haar man het land van haar geboorte en de erebegraafplaats in Birma. Staand aan het graf van haar vader aan wie ze geen herinneringen heeft, realiseert zij zich dat hij ‘echt heeft bestaan’.
Het koffertje van mijn moeder is een even ontroerende als meeslepende  ontdekkingsreis die niet alleen de generatie zal beroeren die de oorlog in IndiŽ meemaakte, maar ook een levensdocument biedt aan hun kinderen en kleinkinderen
 
BOEK
nov 2016: De vergeten krijgers - Griselde Molemans

  #interview Griselde  

De rode draad is het levensverhaal van de drie broers Jan, Jozef en DaniŽl Cordus, die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-IndiŽ als krijgsgevangenen verscheept en tewerkgesteld werden aan de beruchte Birma-Thailandspoorweg. 'De vergeten krijgers' beschrijft het lot van deze drie broers en andere Indo-Afrikanen. En het ultieme offer dat zij brachten voor de Nederlandse vlag.

Vanwege hun oranjegezindheid werden de Indo-Afrikaanse families na de onafhankelijkheid van de republiek IndonesiŽ gedwongen om naar Nederland te vertrekken, waar hen een kille, vijandige ontvangst wachtte.

Tot 1872 was Ghana een Nederlandse kolonie, die een voorname functie vervulde als ronselplaats voor KNIL-soldaten. Meer dan drieduizend Belanda Hitam (zwarte Hollanders) vochten in IndiŽ. Van hen bleven er 450 na hun diensttijd in IndiŽ en vormden Indo-Afrikaanse families.De levensloop van Daan Cordus (geboren 1922) vormt in dit boek de rode draad in de turbulente ervaringen van de Belanda Hitam tijdens de Japanse bezetting, dekolonisatie en, na vertrek uit IndonesiŽ, in een onvriendelijk Nederland. Daan vocht tegen de Japanners, werkte als dwangarbeider aan de Birmaspoorlijn en in Japan en was KNIL-militair. Deze vergeten geschiedenis wordt verteld door Griselda Molemans, die al eerder over deze groep publiceerde.
BOEK
juni 2017: Canadezen in Arnhem en Oosterbeek - Laurens van Aggelen
Canadese en Britse troepen veroverden Arnhem uiteindelijk in april 1945.  ,,Het was een lege stad, met niet meer dan 1.000 man Duitse troepen.’’ Van Aggelen toont trots de foto uit het archief van het Koninklijk Militair Tehuis Bronbeek, waarop twee Canadezen op 16 april 1945 te zien zijn in gezelschap van veteranen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger............#meer
 
BOEK
mei 2017: De tolk van Java- Alfred Birney
Voor een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon bestaat er geen heden. Alleen een belast verleden. De zoon achtervolgt zijn ouders met vragen over de oorlog in Nederlands-IndiŽ die woedt in het gezin. Hun verhalen zijn spannend, hilarisch, gruwelijk, niet te bevatten, rauw, maar niet zonder humor.

zie: #recensie Volkskrant

scholieren: #Boekverslag

BOEK
sept 2016:  De brandende kampongs van Generaal Spoor - Rťmy Limpach
Lezing Peter Romijn bij uitreiking eerste exemplaar De brandende kampongs van generaal Spoor
'Zijn boek toont een deprimerende reeks gevallen en hij onderzoekt zorgvuldig hoe ze konden gebeuren. In deze onregelmatige oorlog maakten beide partijen zich schuldig aan oorlogsmisdrijven; de wreedheden kwamen van beide kanten. Limpach merkt op dat de meerderheid van de Nederlandse soldaten overzee er niet bij betrokken was. Wel toont hij aan dat massaal en grensoverschrijdend geweld op ruime schaal is toegepast. Het ging om meer dan een onbedoeld en bijkomstig onderdeel van de oorlogvoering: zulk geweld werd onderdeel van de strijdwijze en Nederlandse troepen schonden structureel het oorlogsrecht.
Een tweede belangrijk inzicht is van politiek-strategische aard.Het geweld aan Nederlandse kant Zie verder: http://www.niod.knaw.nl/nl/nieuws/lezing-peter-romijn-bij-presentatie-de-brandende-kampongs-van-generaal-spoor-online   
BOEK
sept 2016 Dochter van Indie - Melatie van Java - Vilan van de Loo

Dochter van IndiŽ is de eerste biografie van deze opmerkelijke vrouw.  Het boek beschrijft nauwgezet hoe Melati zich ontwikkelde tot populaire schrijfster en weldoenster. Van grote invloed waren haar jeugd in IndiŽ, de innige band die ze met haar moeder had en haar katholieke levensovertuiging. Toch was zij in alles uniek voor haar tijd.  In het huwelijk had ze geen zin, ze is in haar brieven verfrissend chagrijnig en in haar romans geeft ze keer op keer een positief beeld van Indische vrouwen en meisjes.
Mede vanwege dat laatste werd Melati feministe genoemd, en daar was ze trots op.

Dochter van IndiŽ. Melati van Java (1853-1927)
Auteur Vilan van de Loo

zie verder: #stichting Tong Tong

BOEK
mei 201: 6 Simone Berger (1966) - Istori Kita, jouw familiegeschiedenis
Simone Berger (1966) is opgegroeid met de verhalen van haar familie over het leven in Medan (Noord-Sumatra) en hun onderneming in Langkat. Zij was gefascineerd door alles van wat toen nog Nederlands-IndiŽ heette, maar voelde ook de invloed die het gedwongen vertrek op haar familie had. Ook uit de verhalen van Indische en Molukse vrienden proefde zij de liefde voor het land en een groot onbesproken verdriet. Ze trok zich het lot aan van de mensen die hun geboortegrond en familieleden moesten achterlaten en zag de gevolgen die dit had op de volgende generaties.
‘Dit ‘Doe-boek’ is een uniek hulpmiddel om de dialoog te starten tussen (klein)kinderen en hun (groot)ouder(s) en ‘het Indisch en Molukse zwijgen’ te doorbreken. Of om samen de hiaten in de familiegeschiedenis aan te vullen.’ aldus
– Yvonne van Genugten, Indisch Herinneringscentrum, Arnhem....
 
BOEK
mei 2016: Rob Bouwman, Twee moeders, kampdagboeken en bersiap
Twee moeders.
In 2000 publiceerde Rob Bouwman 'Twee moeders; Kampdagboeken en bersiap'. Het was een van de boekentips die Jan Somers in 2012 gaf voor wie wilde lezen over de oorlog en bersiap in IndiŽ.

Op 3 juni is Rob Bouwman te gast in het Tong Tong Festival i.h.k.v. het themaprogramma 'Moeder'.

Lees verder op Indisch Anders:
http://indisch-anders.nl/twee-moeders.
 
BOEK
mrt 2016: Johannes “Pa” van der Steur (1865-1945) zijn leven, zijn werk en zijn Steurtjes biografie -Vilan van de Loo
Johannes 'Pa' van der Steur: (1865-1945): zijn leven, zijn werk en zijn Steurtjes Ooit genoot Pa van der Steur roem, eer en aanzien, zowel van het koninklijk huis als van de gewone man en vrouw. Zijn naam was vast verbonden met het tehuis "Oranje-Nassau" (Magelang, Java) waarin hij naar verluid zevenduizend kinderen opving. Een uitzonderlijk figuur, die bij leven al uitgroeide tot een legende.

Maar wie wist nog wie de man zelf was? Dit boek vertelt de geschiedenis van Johannes van der Steur. Zijn jongensjaren in Haarlem, de invloed van de Zevende Dag Baptisten, zijn hartstochtelijke vechtlust die hij als Middernachtzendeling bezat, en de achtergrond van zijn vertrek naar Nederlands-IndiŽ: het staat er allemaal in. En meer dan dat. Dankzij intensief archiefonderzoek bevat Pa een rijkdom aan onthullingen en verrassingen. Want hoe kwam hij eigenlijk aan die kinderen? Waarom hield hij zijn omvangrijke werk voor de militairen bewust op de achtergrond? En waar haalde hij het geld vandaan om alles te financieren? Bronbeek heeft van mrt t/m 11 sept een expositie over Pa van der Steur ... #meer

 
BOEK
mrt 2016: 'Strijdtoneel' Bastiaan Everink. Een elitesoldaat die operazanger wordt
Van militair naar operazanger: dat is het opmerkelijke levensverhaal van Bastiaan Everink.

"Wij mariniers passen op elkaar. Dat wordt er vanaf het begin ingeramd"
Veteraan Bastiaan Everink is oud-marinier en operazanger. Hij woont afwisselend in Amsterdam en Berlijn, waar hij verbonden is aan de beroemde Duitse Opera.

Voordat hij ontdekt werd als zanger had hij een succesvolle carriŤre bij het Korps Mariniers. Als Marinier werd hij onderscheiden voor zijn deelname aan de eerste Golfoorlog in 1991. Daarna besloot hij zijn leven een wending te geven. Hij studeerde zeven jaren klassieke zang eerst aan het conservatorium van Enschede en later in ‘The Studio of Vocal Arts’ van James McCray. In 2002 maakte hij zijn debuut in het opera huis van Bonn en sindsdien heeft hij meer dan 30 rollen aan zijn repertoire toegevoegd. Hij was o.a. te horen in De Nationale Opera Amsterdam, Frankfurter Oper, Tiroler Landstheater Innsbruck, Staatstheater Nurnberg en het Staatstheater Wiesbaden, Het Concertgebouw, Amsterdam.  

Download hier een fragment van Strijdtoneel in PDF-bestand.
 

DOCU
mrt 2016: Documentaire - Oorlog in Indie, Jack Boer, bevrijder van 2384 Nederlanders uit de Werfstraat gevangenis in Soerabaja - gemaakt door Pia van der Molen en Michiel Praal
 
Onder die gevangen genomen Nederlanders Ruud van Leeuwen, die als 14 jarige terwijl hij met 2 vriendjes knikkerde op het erf van zijn ouderlijk huis, opgepakt werd door pemoeda's op 'Bloedige Maandag' (15 okt 1945) en via de Simpangclub, een sociŽteit uiteindelijk terecht kwam in de Werfstraat gevangenis in Soerabaja........In de documentaire ligt de nadruk op de slachtoffers en hun nabestaanden van de Japanse bezetting van maart 1942 tot augustus 1945. Daarnaast is ook aandacht besteedt aan de ingrijpende Bersiap-periode, en de gesneuvelden van het gewapend conflict tijdens de totstandkoming van een onafhankelijk IndonesiŽ.
 
zie documentaire - https://youtu.be/UnTvgRNe3IU
 
 
BOEK
mrt 2016: Dagboek van soldaat Han de Haas over Sumatra - Veldpost Sumatra
Er is veel geschreven over de zogenaamde politionele acties in Nederlands-IndiŽ gedurende de periode 1946 tot 1950. Veelal werden daarbij de politieke achtergronden belicht. Minder aandacht was er voor de militair te velde die een dienstplicht van drie jaar ononderbroken op een van de eilanden moest vervullen. Daarom is het bijzonder om een dagboek aan te treffen dat de gebeurtenissen beschrijft op Sumatra, waarover niet zoveel bekend is. Het meest bijzondere is echter dat een soldaat 1e klasse gedurende die drie jaar nagenoeg elke dag aantekeningen heeft gemaakt over zijn dagelijks leven.

Han de Haas werd geboren op 3 oktober 1926 in het dorp Beesd in de Betuwe. Op 23 juni 1947 landde soldaat De Haas op Sumatra en werd gestationeerd in Medan. Treffend weet hij de sfeer van het kazerneleven te schetsen.
Het karakter van zijn aantekeningen verandert allengs door de lange afwezigheid van huis. Op den duur komen ook de twijfels over de kerk. Eenzelfde ontwikkeling heeft plaats ten aanzien van de taak die hij in IndiŽ moet uitvoeren: rust en orde brengen. Aanvankelijk doet hij dat vol enthousiasme, vol patriottisme maar steeds meer slaat de twijfel toe: “Wat doen we hier eigenlijk?” Een fascinerend kijkje in het leven van een IndiŽganger. .. #meer
   
BOEK
nov 2015: Oorlog en Bersiap: Recensie: Ooggetuige. Krijgsgevangene van Japan - Jan Verstraaten
"Verzoeke dit Epos te bewaren!"
"Eilandenrijk in oorlog of te wel de droevige geschiedenis van een Landsverdediger."
Zo begint het verslag van Ton Verstraaten over zijn belevenissen in de Tweede Wereldoorlog in het Verre Oosten.
De oorlog, dat wil zeggen de Tweede Wereldoorlog, was voor ons, kinderen, een taboe. Het enige wat moeder vertelde was dat pa in IndiŽ gevangen was genomen door de Japanners en een nare tijd had doorgemaakt in een Jappenkamp. Het had wel iets spannends, iets mysterieus. Zoiets hoorde je niet van je vriendjes. Hun vaders hadden dat avontuur in het verre IndonesiŽ niet meegemaakt.....#meer
 
   
DOCU
augustus 2015 'Wat komen jullie hier doen?'Een documentaire over de komst van Indische repatrianten naar Nederland
De documentaire Wat komen jullie hier doen?’ gaat over de periode na de Bersiap en de feitelijke onafhankelijkheid van IndonesiŽ op 27 december 1949. De meeste Indische Nederlanders moesten hierna IndonesiŽ verlaten. In Nederland kwamen ze begin vijftiger jaren bij de eerste opvang terecht in voormalige concentratiekampen als Westerbork en Vught, in contractpensions en bij familie als die er was en als daar ruimte aanwezig was... #uitzending gemist
   

BOEK

april 2015 - Ineke van Geest - Migrant in het vaderland - Van Nederlands-IndiŽ via het Jappenkamp naar Holland.
..................Toen de draad van mijn niet-oorlogse leven weer opgepakt kon worden, zat ik op de boot naar het mij onbekende vaderland, waar voor mij de chaos pas echt begon. Mijn verzonken Atlantis was ingeruild voor een door mij als boosaardig ervaren spookland. Hoewel blank en blond, de taal sprekend dwaalde ik in een diepe duisternis rond....................[meer]
   
BOEK
De stilte voorbij - Het verhaal van Albert Scheer, KNIL-militair van 1922 - 1949. verteld door kleinzoon Wilbert Scheer
april 2015
..."Aangezien opa Albert geen dagboek of iets dergelijks heeft nagelaten, was ik voor de samenstelling van dit boek helemaal afhankelijk van andere bronnen. Mijn zoektocht naar informatie over het verleden van mijn grootvader startte ik in januari 2004 in het Nationaal Archief in Den Haag, waar ik oude militaire stamboeken raadpleegde.
.......Door verschillende bezoeken aan het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek (KTOMMB) in Arnhem werd het verhaal steeds completer. Daarbij niet te vergeten de zeer uitgebreide schriftelijke reacties die ik van Bronbeek ontving.

Ook kolonel bd G. Geerts, vice voorzitter St Peutjutfonds en ex cdt Bronbeek heeft materiaal en info ter beschikking gesteld over Atjeh en Knil begraafplaats Peutjoet ..."

Klik op afbeelding/foto of #hier om het boek door te bladeren of te lezen ....

"Het boek verschaft inzicht in het leven van Albert Scheer (en zijn gezin), die als KNIL-militair van 1922 tot en met 1949 in Nederlands-IndiŽ verbleef. Het levensverhaal beperkt zich tot de feiten die na al die jaren nog te achterhalen waren. Door nauwkeurig onderzoek en het vergelijken van beschikbare informatie heb ik geprobeerd een waarheidsgetrouwe weergave op papier te zetten". .............homepage: www.destiltevoorbij.nl
 

BOEK

febr 2015 - Ad van Liempt : De lijkentrein; waarom 46 gevangenen de reis naar Surabaya niet overleefden (1997)

Het is 23 november 1947. Op de laatste dag van hun diensttijd in Oost-Java moeten Nederlandse mariniers een trein met honderd gevangenen bewaken. Het wordt een catastrofe. Als na veertien uur de deuren van de drie goederenwagons opengaan, blijken 46 van de honderd gevangenen bezweken. De Bondowoso-affaire was begonnen. Hoe kon dat gebeuren? Wie was verantwoordelijk? Hoe verliep de berechting? Wat ging er in de doofpot? Ad van Liempt, eindredacteur van het televisieprogramma Nova, reconstrueerde de tragedie. Hij had inzage in alle geheime documenten, sprak met de betrokken Nederlandse mariniers en spoorde de Javaanse overlevenden van het transport na vijftig jaar op. Het resultaat is "De lijkentrein", een journalistiek-historische reportage over een gebeurtenis die destijds de wereld schokte, maar die we in Nederland al snel uit ons collectieve geheugen hebben gewis.... [meer]
   

BOEK

jan 2015 - Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja
In 1944, direct na de bevrijding van het zuiden van Nederland, meldt de zeventienjarige Harry Akkermans zich als oorlogsvrijwilliger om de rest van Nederland te helpen bevrijden.

Zijn huis is verwoest, zijn favoriete oom is na een razzia spoorloos verdwenen en hij kan al maanden geen contact krijgen met zijn beste vrienden. Zodra het zuiden van Nederland is bevrijd, meldt de jonge Harry, de oudste zoon in een Brabants middenstandersgezin, zich bij de marine om te helpen de noordelijke Nederlanden te bevrijden. Terwijl zijn familie met niets opnieuw begint, komt hij terecht in een eerste groep Nederlandse militairen die in de Verenigde Staten wordt opgeleid tot mariniers. Na de oorlog verwacht hij naar huis te kunnen, maar hij belandt op een schip naar Nederlands-IndiŽ.

In plaats van IndiŽ van Japan te bevrijden, moet hij zich staande houden tegenover IndonesiŽrs die van hem verlost willen worden. Van bevrijder naar tegenstander: een rolwisseling waarop hij niet heeft gerekend....... [meer]
 

BOEK

jan 2015 - Gerard van der Lee (1927): Onze Jan in IndiŽ
De IndiŽveteraan Gerard van der Lee (1927) werd in november 1944 bij een razzia in Rotterdam gevangengenomen door de Duitse bezetter en werkte daarna als dwangarbeider in Duitsland. Na te zijn ondergedoken in Keulen, waar hij het laatste grote bombardement op deze stad meemaakte, werd hij bevrijd door de Amerikanen en keerde hij in juni 1945 terug naar Nederland.

In 1947 trad hij in militaire dienst bij het Regiment Huzaren van Boreel en vertrok hij in 1948 met de s.s. Waterman naar Nederlands-Oost-IndiŽ waar hij tot de repatriŽring in juli 1950 als militair actief was. ... [meer]

 
DOCU
jan 2015 - Een mooie aanvulling op de tentoonstelling De oorlog; Van IndiŽ tot IndonesiŽ, zijn filmbeelden van de dekolonisatie van Nederlands-IndiŽ van 'Beeld en Geluid' ("de Oorlog"; tentoonstelling vanaf 19 febr 2015 in Bronbeek)
Na de capitulatie van Japan roepen de IndonesiŽrs de onafhankelijkheid uit. Nederland stuurt militairen om de kolonie te behouden. #zie Beeld en Geluid

Films over deze periode tonen geen gevechtsacties, maar schetsen een beeld van wederopbouw. Na de overdracht van IndonesiŽ in 1949 blijft Nederland tot 1962 in Nieuw-Guinea. De Kronieken laten zien hoe Nederland de Papoea's helpt om met hun cultuur uit het stenen tijdperk zoals het toen omschreven werd, aansluiting te vinden bij de moderne, westerse wereld..........

#zie Beeld en Geluid - films over - Dekolonisatie Nederlands-IndiŽ - Ned IndiŽ in WOII - De kolonie Ned. IndiŽ
 

BOEK

jan 2015 - Reggy Baay : Daar werd wat gruwelijks verricht - Slavernij in Nederlands IndiŽ
 
Van de beginjaren van de VOC tot aan het einde van de kolonie volgt Baay het spoor van de mensenhandel in de Nederlandse koloniŽn in de Oost. De koloniale slavernij nam er vele vormen aan: er waren huisslaven, kindslaven, seksslaven, ambachtslaven, maar ook slaven op de plantages en perken. Slaven werden er vernederd, gefolterd en vermoord.
Het boek verschijnt 13 januari 2015

Reggie Baay schrijft de geschiedenis van de slavernij in IndiŽ. Want het is een misverstand te denken dat de slavernij in de koloniŽn zich beperkte tot de West. En hoe komt het dat ons beeld ervan zo vertekend is, alsof er in de Oost geen echte slavernij bestond?
Daar werd wat gruwelijks verricht is, hoe ongelofelijk dat ook lijkt, het eerste boek waarin de geschiedenis van de slavernij in ‘ons IndiŽ’ in zijn geheel verteld wordt.

 ( zie gevoegd #interview van Reggy Baay in Moesson).

 
FILM
Okt. 2014 Spoor van 100.000 doden. Verhalen van Nederlandse krijgsgevangenen aan de Birma Siam Spoorlijn.
Het Spoor van 100.000 doden 'op filmfestival #Scenescs'
De gehele film, gemaakt door Twan Spierts ; voice-over Hans Goedkoop is door (Journalist en documentairemaker) Twan Spierts op You Tube gezet.

klik op pijl of afbeelding om de hele film te zien ..

De eerste documentaire over vele Nederlandse gevangenen die tijdens de Tweede Wereld Oorlog het Thai-Birma treinspoor moesten maken. Felix Bakker, Jos Wessels en Kleinzoon Edu Harms worden gevolgd tijdens hun bedevaart naar Thailand, zij vertellen hun verhaal over deze vreselijke gebeurtenis.

 
FILM
Nov 2014 Defensie wint 2 filmprijzen (video)
Zie film en hoe gemaakt o.a. met behulp van een drone ..................#HIER
Het Mediacentrum Defensie (MCD) won gisteren 2 eerste prijzen uit meer dan 50 inzendingen tijdens het 24e International Defence Film Festival in Bracciano in ItaliŽ.

In de categorie 'Tradition' won de film 'Bronbeek' (2013) over het Koninklijke Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek goud!

Luitenant-ter-zee Van Pijkeren en Ibrahim Selman tonen de zojuist ontvangen prijzen.......... #meer
 

Zie film en hoe gemaakt o.a. met behulp van een drone .................#HIER

 
TIJDSCHRIFT
Dec 2014 Militair wetenschappelijk tijdschrift gaat digitaal.
Militair wetenschappelijk tijdschrift gaat digitaal. De Militaire Spectator is sinds vanmiddag ook online te bekijken op de nieuwe website van het blad. Secretaris-generaal Erik Akerboom lanceerde de site vanmiddag samen met hoofdredacteur Richard Tieskens. De website biedt een nieuw online portaal voor de krijgswetenschappen. Militaire Spectator is het enige Nederlands militair wetenschappelijk tijdschrift en vanaf nu door iedereen gratis te bekijken op # www.militairespectator.nl.
   
DOCU
Dec 2014 Herhaling Andere tijden Special. IndonesiŽ 1945-1950 Een oorlog die geen oorlog genoemd mocht worden. De politionele acties gezien door soldatenogen; Zeer de moeite waard!
klik op pijl of afbeelding voor de uitzending....
Een oorlog die geen oorlog genoemd mocht worden: de politionele acties in IndonesiŽ. Het was een vier jaar durende strijd waarin duizenden Nederlandse soldaten omkwamen en die eindigde met de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949. En Nederlandse soldaten maakten hun eigen filmbeelden.
 
In de Nederlandse propaganda heten ze Brengers van Recht en Veiligheid. Maar de Nederlandse jongens die in de periode 1945-1950 als soldaten naar IndonesiŽ gaan, voelen zich vaak in de eerste plaats ontheemd in een tropisch land ver weg van huis. Bij menigeen dringt pas langzaam de omvang en de achtergrond van het Nederlands-Indonesisch conflict door.
Deze Nederlandse soldaten schrijven over hun ervaringen in dagboeken en brieven naar familie en geliefden. Gebaseerd op die persoonlijke teksten en met gebruik van veel niet eerder vertoonde amateurfilms wordt de oorlog door de ogen van de militairen zelf verteld. Presentatie: Hans Goedkoop
 
BOEK
Dec 2014 -Peter van Dongen striptekenaar zeer succesvol in Indonesie
Rampokan is een beeldroman, geschreven en getekend door de Nederlandse tekenaar Peter van Dongen. Het boek omvat twee delen: "Rampokan Java" uit 1998 en "Rampokan Celebes" uit 2004.

Nederlands-IndiŽ, 1946. Als Indonesische nationalisten de republiek uitroepen, vertrekken troepenschepen met vrijwilligers en dienstplichtigen vanuit Nederland naar het oosten om de orde te herstellen.
Johan Knevel en Erik Verhagen, twee van die Nederlandse vrijwilligers, keren terug naar het land waar ze opgroeiden. Johan wordt gedreven door zijn verlangen naar het verloren paradijs. Erik kiest juist partij voor de communisten en de nationalisten. Onder andere omstandigheden waren ze misschien vrienden geworden. Als Erik overlijdt, neemt Johan zijn plaats bij de rebellen in – tegen wil en dank.
 
BOEK
Dec 2014 - Ik kom terug - Adriaan van Dis
In zijn moeder had Adriaan van Dis zich nooit zo verdiept. Hij doet dat alsnog in haar laatste levensfase, als beiden op elkaar zijn aangewezen. Een zachte dood in ruil voor een levensverhaal - een boek met een knetterende lading. ‘De oorlog van mijn familie heeft ook mij gevormd.’  #lees verder
   
BOEK
 
Dec 2014 - Een tropische herinnering - Eric Schneider
Regisseur, acteur en schrijver Eric Schneider over zijn Indische herinneringen:
#
Het blad Aanspraak van december 2014 interviewde Eric Schneider ( ga naar blz 10)
 

Op 30 augustus 1934 ben ik in Batavia geboren. Mijn moeder schreef cabaret en kindertoneelstukken en vormde een cabaretduo met haar vriendin. Mijn twee jaar oudere broer Carel Jan werd later diplomaat en was bekend als de schrijver F. Springer.
 

Nov 2014 - Indisch verdriet. Strijd om erkenning - dr. H.Th. Bussemaker
   
BOEK
Dec 2014 - Indisch verdriet- H. Th Bussemaker
Na de Tweede Wereldoorlog ging in Nederlands-IndiŽ de strijd door, nu voor onafhankelijkheid. Daarna volgde, na jarenlange ontberingen in zogeheten Jappenkampen en de Bersiap, voor de Indische Nederlanders een strijd voor erkenning van hun leed en voor compensatie van het materiŽle verlies dat zij hadden geleden. De Nederlandse overheid was met beide zeer terughoudend.

Indisch verdriet laat zien hoe tergend langzaam de financiŽle compensatie voor de getroffen Nederlanders op gang kwam. Voor velen kwam ze zelfs te laat.

Dr. H.Th. Bussemaker is historicus en voorzitter van het Indisch Platform. Eerder schreef hij Bersiap! De Bersiap-periode op Java en Sumatra.

interview - dhr H.Th Bussemaker  #zie hier   
 
FILM
 dec 2013: FILM: THE RAILWAYMAN NAAR HET BOEK VAN ERIC LOMAX
 
The railway man, gebaseerd op het verhaal van de Britse legerofficier Eric Lomax. Lomax werd in de Tweede Wereldoorlog gemarteld door de Japanners tijdens de aanleg van de  "Death Railway". (de Birma Siam spoorlijn) Decennia later gaat Lomax op zoek naar zijn martelaars en zweert hij wraak.... [meer]
 
Overhandiging 1e exemplaar van het boek Marinebataljon aan F.C. Bakker, ex-marinier
geplaatst 7 mrt
Marinebataljon, Oost-Java, maart 1942. De strijd tegen de Japanse troepen in opmars naar Soerabaja is de titel van het boek dat auteur Jan Nuis vandaag presenteerde in de Van Ghentkazerne in Rotterdam.
Nuis overhandigde het eerste exemplaar aan de Commandant van het Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar. Het is algemeen bekend, dat de Koninklijke Marine, samen met de Amerikaanse, Britse en Australische marines opererend vanuit de in Oost-Java gelegen marinestad Soerabaja, vergeefs geprobeerd heeft om tijdens de Slag in de Javazee op 27 februari 1942 de Japanse invasievloot tegen te houden.
Het is daarentegen weinig bekend, dat daarna de Koninklijke Marine ook te land nog weerstand geboden heeft tegen de naar Soerabaja oprukkende Japanse troepen.
 
Luitenant-ter-zee van vakdiensten der 2e klasse oudste categorie b.d. Felix C. Bakker, 73 jaar geleden marinier 3 in het Marinebataljon was een grote inspiratiebron voor de auteur. Uiteraard werd ook aan de heer Bakker een exemplaar overhandigd.
 
Boek Marinebataljon, schrijver Jan Nuis, hier links op de foto met dhr. Felix Bakker en generaal Oppelaar.
Zie ook video: Birma-Siam Spoorweg:#Felix Bakker.
En video: #Spoor van 100.000 doden met o.a Felix Bakker.
 
 
 

Literatuurlijst

Onderwerp Nederlands-IndiŽ:

J.J.P. de Jong ----“De Waaier van het Fortuin, de Nederlanders in AziŽ en de Indonesische archipel, 1595-1950.” (1998)
Sutan Sjahrir ---- “Indonesische Overpeinzingen” (1945)
M. Lubis ----“Het Land onder de Regenboog, de geschiedenis van IndonesiŽ” (1979)
J.A. Jonkman ---- “Het oude Nederlands-IndiŽ” (memoires) (1971)
P.J. Drooglever ---- “Nederlandse Koloniale Geschiedenis 1590-1975” (1982)
J. van Goor ---- “De Nederlandse KoloniŽn” (1994)

Onderwerp Japan:

R. Benedict ----“The Chrysanthemum and the Sword.” (1946)
T. Morris – Suzuki ----“Showa, Japanners over Japan” (1984)
N. Field ----“In the Realm of a Dying Emperor” (1991)
I. Buruma ----“The Wages of Guilt” (1994)
P. Smith ----“Japan, a Reinterpretation” (1997)
I. Buruma ----“Inventing Japan” (2003); Nederlandse vertaling "De uitvinding van Japan, 1853-1964" (2003)
W.G. Beasly ----“A Modern History of Japan” (1981)

Onderwerp W.O. II in Zuidoost-AziŽ:

Prof. Dr. I.J. Brugmans e.a. ----“Nederlands-IndiŽ onder Japanse Bezetting” (1960)
The Pacific Research Council ----“Japan’s Longest Day” (1968)
L. van der Post ----“The night of the new moon” (1970)
J.W. Dower ----“Japan in war and peace” (1993)
J.W. Dower ----“Embracing defeat, Japan in the wake of World War II” (1999)
H. P. Bix ----“Hirohito and the making of modern Japan” (2000)
L. van Poelgeest ----“Japanse Besognes, Nederland en Japan 1945-1975” (1999)
A. Iriy ----“De oorzaken van de Tweede Wereldoorlog in AziŽ en de Stille Oceaan” (1987)
H.T. Cook en Th.F. Cook ----“Japan at War” (1992)
B. Lee ----“Marching Orders” (1995)

Onderwerp Kampdocumenten (een kleine selectie):

J. van Dulm e.a. ----“GeÔllustreerde Atlas van de Japanse Kampen in Nederlands-IndiŽ 1942-1945” (+ supplement) (2000/2002)
D. van Delden ----“De Japanse Burgerkampen” (1963)
L.F. Jansen ----“In deze halve gevangenis; dagboek Batavia/Djakarta 1942-1945 (1988)
G. Boissevain en L. van Empel ----“Vrouwenkamp op Java” (Kamp Lampersari) (1991)
H. Helffrich – Koch ---- “Een Dal in Ambarawa, moeders en kinderen in Japanse
gevangenschap” (1988)
M. Ferguson ----“Mammie ik ga dood; aantekeningen uit de Japanse tijd op Java 1942-1945” (1976)
M.H. den Ouden–Hille ----“Ik wou dat ik een Vlinder was” (Kamp Bangkinang) (1983)
R. Nieuwenhuys ----“Een beetje oorlog” (1979)
C. Binnerts ----“Alles is in orde heren ....” (Flores 1943) (1947)
C. van Heekeren ----“Het Pannetje van Oliemans” (Zuid Atjeh, 1944) (1966)
H.L. Leffelaar ----“De Japanse regeering betaalt aan toonder” (1980)
J. Stellingwerff ----“Fat Man in Nagasaki” (1980)
H. Hovinga ----“Eindstation Pakan Baroe, 1944-1945” (1982)
J.H.W. Veenstra e.a. ----“Als krijgsgevangenene naar de Molukken en Flores” (1982)
R. Kousbroek ----“Het Oostindisch Kampsyndroom” (bundel essays) (1992)
H. Liesker (samenstelling en redactie) ----“Wij weten van hoe” (jongenskampen) (2005)

Onderwerp Nederlands-IndiŽ 1945 - 1949:

J. de Kadt ----“De Indonesische tragedie, het treurspel der gemiste kansen” (1949) 
D. van der Meulen ----“Ik stond erbij, het einde van ons koloniale rijk” (1948)
J.A.A. van Doorn ----“Orde - Opstand - Orde” (1973)
J.J.P. de Jong ----“Diplomatie of strijd” (1988)
J.A. Jonkman ----“Nederland - IndonesiŽ, beiden vrij” (1971)
H.Th. Bussemaker ----“Bersiap, opstand in het paradijs” (2005)
B.R.O.G. Andersen ----“Java in a time of Revolution” (1972)
W.H. Frederick ----“Vision and Heat” (1988)
J.J.P. de Jong ----“Diplomatie of Strijd”

Onderwerp Tokyo Tribunaal:

A.C. Brackman ----“The other Neurenberg” (1987)
C. Hoyosa ----“The Tokyo Crimes Tribunal” (1986)
P.R. Piccigallo ----“The Japanese on trial” (1979) Onderwerp NaweeŽn van de Oorlogs- en Bersiapperiode:
P. Keppy ----“Sporen van vernieling, Oorlogsschade, roof en rechtsherstel in IndonesiŽ 1940-1957” (2006)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Stichting vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
     
                                                             
SVVB
 
 
 SVVB