NIEUWS :
 
Dagje uit naar Overloon met de bewoners 17 februari 2015
geplaatst 19 febr 2015
 
 
EEN VROLIJKE LEERZAME DAG - door Bronbeekbewoner Jaap Brink
(door op de foto's te klikken worden ze groter)
 
Ja hoor, het was weer zover. Voor de liefhebbers stond er dinsdag 17 februari voor de Bronbeekers weer een bus te wachten voor een dagje uit. Het animo was groot .Welgemoed werd er door een enthousiaste groep ingestapt. Voor de rolstoelers was er goede hulp, om 09.30 uur had iedereen een plaats en kon de chauffeur beginnen aan een serie niet kinderachtige slaloms. In plaats van vlaggetjes waren het gemene niets meegevende paaltjes.
   
Het is altijd bewonderenswaardig hoe zo’n lange bus de slagboom passeert en ongeschonden de Bronbeeklaan oprijdt. Dit keer ging de reis naar het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon. De tocht verliep file- en vlekkeloos. Zoals gebruikelijk bij schoolreisjes werd er zo nu en dan getrakteerd. Het assortiment snoepjes – in deze context klinkt ‘zuurtjes’ beter – was niet mis, men kon echt uitzoeken. Bij aankomst op het grote museumcomplex was het nog eens slalom rijden om zonder krasje bij het in het bos gelegen prachtige restaurant te komen.
 
De ontvangst was royaal. Op gereserveerde tafels stonden koffie en Limburgse vlaaien te wachten. Het programma begon met een rondleiding door een zeer deskundige gids.
Die dame wist waarover zij sprak. Ongelooflijk wat beschikte zij over een parate kennis. Eigenlijk jammer dat ze haar programma moest inkorten vanwege gemaakte afspraken met de catering, want om 12.30 uur stond er een uitgelezen lunch op het programma.
De rest van de middag kon men de expositie op eigen gelegenheid te bekijken. Velen kwamen niet verder dan de immens grote hal met alle mogelijke militaire voertuigen en wapens. Men kwam werkelijk ogen tekort. Ook werd men onder andere met de neus op de verschrikkingen van de grootste militaire operatie uit die tijd gedrukt, die nodig was om Europa van de verschrikkingen van het Nazi-regiem te bevrijden, namelijk – D-day - . Vele van de grote posters om zich aan te melden voor de Waffen SS, of om in Duitsland te komen werken en die van de Winterhulp kwamen schrijver dezes nog bekend voor, met dien verstande dat hij er zich toen groen aan ergerde en nu verbaasd was.
Veel indruk maakte het onwezenlijk grote amfibivoertuig met meer dan twee meter hoge banden. Hoogst interessant was de aanwezigheid van de toen enige gepanserde auto van ons land - eigendom van de Amsterdamse Bank - waarmee de Koninklijke familie ‘s nachts van Den Haag naar IJmuiden is gereden, om van daaruit met een Engels schip naar Engeland te vluchten.

De tijd vloog om en het was veel te snel 16.00 uur, de afgesproken tijd om weer in de bus te stappen voor de terugreis. Het geziene was prachtig en onvergetelijk. Maar men had nog niet alles kunnen bewonderen. Een goede reden om nog eens terug te komen.

 
De thuisreis verliep voorspoedig, zelfs met een stralende zon. Toen men een uur later weer op de vertrouwde grond van Huize Bronbeek arriveerde waren ook hier, in de Poorterszaal de tafels gedekt en stonden twee koks de heren op te wachten met een heerlijke maaltijd hutspot met alles er op en er aan, zoals gebruikelijk in Bronbeek, Ook werd men getrakteerd op en pilsje, dat natuurlijk iedereen goed smaakte.
Het was een fijne gezellige dag. Dank zij het goede team verzorgers en deskundige hulp van verpleegster Thea liep alles op rolletjes. Een dag om met genoegen op terug te kijken.
 
KLIK VOOR MEER FOTO'S ............. [meer foto's]
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Stichting vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
     
mail: svvb@kpnmail.nl
                                                                    
SVVB
 
 
 @ SVVB