NIEUWS
 
Koninklijke Landmacht 200 jaar - 9 jan 2014
 
Met ondersteuning van de krijgsmacht werd 30 november 2013 de aankomst van Willem Frederik nagespeeld (Aankomst van Willem Frederik (Willem 1) op Scheveningen.
Tweehonderd jaar daarvoor kwam de toekomstige koning van Nederland ook op dit strand aan land. Met dit feit werd een begin gemaakt van feestelijkheden rondom het 200 jarig bestaan van de Landmacht.
 
Tweehonderd jaar geleden op 9 januari 2014 geleden besloot Koning Willem I  tot de oprichting van een landmacht van beroepssoldaten (‘Armee’) , waardoor de Koninklijke landmacht ontstond. Dit werd herdacht met het groeten van het vaandel door Koning Willem-Alexander, een bijzonder moment want een vaandelgroet vond voor het laatst plaats op 31 mei 1980 op Paleis Soestdijk ter ere van het afscheid van Juliana als Koningin. De vaandelcommandant op 9 januari was niemand minder dan onze commandant Bronbeek Kolonel Michiel .C. Dulfer
   

 

 

 

Uitzending gemist" voor de hele ceremonie: NOS tv uitzending 200 jaar. 

Voor een kortere versie met vaandelgroet klik hier

 

 

 

       
 
 
Bovenstaand filmpje - kijk goed naar het begin, dan ziet u ook onze Bronbekers
 
Met veel militaire ceremonieel en de Koning die per Gala Landauer vanaf het Koninklijk Staldepartement naar het historische Plein 1813 reed werd dit herdacht Voor de tweede keer had de koning zijn 'ceremoniŽle uniform' aan. Dat betekend een uniform zonder militaire rangonderscheidingstekens, maar met onderscheidingen zoals Grootlint in de Militaire Willemsorde. Aangekomen op Plein 1813 hield de koning een toespraak en kreeg hij een herinneringssabel aangeboden die hij – symbolisch – betaalde met de ‘200 jaar Koninkrijksmunt’ Vaandel – en standaardgroepen marcheerden vervolgens voorbij de Koning die op het inspectiepodium had plaatsgenomen.
Na de vaandelgroet werd het Wilhelmus gespeeld.
Tot slot kreeg Koning Willem-Alexander in het uit handen van luitenant-generaal M.C. de Kruif het eerste exemplaar van het jubileumboek over 200 jaar Koninklijke Landmacht overhandigt.
 
Hierbij enkele foto's waarbij u kunt zien dat onze Bronbeek bewoners samen met Hella Dulfer, een prachtplek hadden (rechts van de Koning) Klik op de foto voor een vergroting
 

foto: Den Haag fm

foto: Landmacht facebook

foto: Den Haag fm

foto: Omroep West

foto: Omroep West

foto: mevr. Hella Dulfer

Meer dan pontificaal op de ereplaats zaten de Landmachtveteranen van Bronbeek op de eerste rij van de tribune op Plein 1813 om de vaandelgroet aan de koning te aanschouwen. Op de foto zijn te v.l.n.r. te zien de heren Anselo, Kwakkenbos, Van den Brand, Schreuder en Hendriks.

foto: Haags Allerlei

foto: Foto Nu

foto: JAVMR

 
 
 
 
 

 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek    
  
 mail:  svvb@kpnmail.nl
                                                             
SVVB
 
 
 @ SVVB