WELKOM   VRIENDEN   NIEUWS   AGENDA   LINKS   CONTACT     LINKS COFACEBOOKNTACTACT
 
                     
 
 
 
 

 

                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuws

nieuwsarchief

boeken/films

                                                       

NIEUWS

 
 
(Mocht u merken dat een link niet werkt, zou u dit dan willen mailen aan geertjebesselink@gmail.com
Als u eerdere berichten (2013 t/m 2018) wilt zien klik dan op -nieuwsarchief-
**********************************************************************
Interview Kees Bolderman - voorzitter van Kumpulan (Kumpulan is het restaurant op landgoed Bronbeek, geroemd om zijn Indonesische specialiteiten, het is onderdeel van het Defensie Ondersteuningscommando)
geplaatst  8 zug 1019
   
Hoe uit het hospitaal van Bronbeek het reŁnie en congrescentrum maar vooral het restaurant Kumpulan ontstond, is een boeiend verhaal. Eind 1970 dreigde het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek door het Ministerie van Defensie te worden gesloten. Er mochten geen nieuwe bewoners meer worden opgenomen. Men wilde van het tehuis af. De kwestie sleepte zich voort. .....#zie verder
**********************************************************************
17 en 18 aug Pasar Bronbeek
geplaatst 5 augustus 2019
Zie #agenda voor Pasar Bronbeek. ... Wat u misschien niet zou verwachten.....Op de  Pasar Bronbeek zondag 18 augustus, is er  een theatervoorstelling SENANG in de Sumatrazaal van Kumpulan. Aanvang 15.00 uur, zaal open 14.30 uur .Ingang: vanuit het Pasar terrein, zijkant Kumpulan (nooduitgang Sumatrazaal) ....
In SENANG maken Nynke Heeg en Klemens Patijn korte metten met een Indische geschiedenis die onzichtbaar in hun genen ligt opgeslagen. In deze muzikale voorstelling zwijgt generatie drie niet langer maar vraagt, poert en confronteert.
Theaterstuk SENANG. -1 malig-  op Bronbeek  te zien... Uitverkocht in Theater Bellevue, nu te zien op Bronbeek .. zie #Senang    Entree Pasar+theater   5,00 euro. 
**********************************************************************
Postume uitreiking onderscheidingen 28 juni 2019 
geplaatst 24 juli 2019
Vrijdag 28 juni reikte commandant Bronbeek Karel van Dreumel postuum onderscheidingen uit. Dit gebeurde traditie getrouw in de commandantswoning. De volgende personen werden postuum gedecoreerd voor hun inzet en opoffering onder moeilijke omstandigheden. De familie nam de versierselen in ontvangst.
Het ging om :
George Adriaan Johannes Jules Etienne Laprť. En zijn broer Wilhelm Marie Laprť #zie en lees verder
 
*********************************************************************
Jaarlijkse boottocht voor bewoners 5 juni 2019
geplaatst 20 juni 2019
Woensdag 5 juni was de jaarlijkse boottocht voor de bewoners van Bronbeek met hun introducťs en verzorgers, aangeboden door de Stichting Vrienden van Bronbeek. #zie verder
*********************************************************************
Herdenking opheffing KNIL op 29 mei 2019
geplaatst 30 mei 2019
Uit de toespraak van Luitenant-Kolonel G.F.G. Dolmans:....'Koning Willem I gaf met Koninklijk Besluit nr. 60 het startsein voor nadrukkelijke militaire aanwezigheid van Nederlandse strijdkrachten in Nederlands-IndiŽ. 18 jaar later tekende de Koning voor de oprichting van het Nederlands Indisch Leger, dat als Koninklijk Nederlands Indisch Leger, op 26 juli 1950, werd opgeheven'. ... #lees en kijk verder
*********************************************************************
Postume uitreiking onderscheidingen 24 mei 2019 
geplaatst 26 mei 2019

De uitreikingen van de postume onderscheidingen is te danken aan Roel Rijks -Ere wie ere toekomt- . Hij doet in zijn vrije tijd onderzoek naar KNIL-veteranen die nooit onderscheiden zijn en probeert die onderscheidingen alsnog toegekend te krijgen. Vandaag werden deze onderscheidingen uitgereikt aan 5 families in de commandantswoning op Bronbeek. Een passende locatie en een bijzondere sfeer. En een fantastische toespraak van commandant Bronbeek, kolonel van Dreumel. De kolonel liet een voorbije tijd herleven en vertelde over het leven van de decorandi daarin.

Vooraf aan de ceremonie keken de gasten hun ogen uit zoals u kunt zien aan foto's. .... #lees verder

 
*********************************************************************
Militaire bedevaart Lourdes 2019 - 16 t/m 19 mei
geplaatst 22 mei 2019
Lourdes staat in het teken van Ontmoeten. Elkaar ontmoeten, zoals dat destijds door de initiatiefnemers, de Franse en Duitse geestelijk verzorgers – ook werd beoogd.
Als je elkaar ontmoet, betekent dat immers Contact, Dialoog – en daardoor begrip voor elkaar. Zo ontmoeten actief dienende militairen veteranen van IndiŽ, Nederlands Nieuw Guinea of Korea, militairen in opleiding oudere collega’s elkaar in Lourdes. Daar ontmoetten ze duizenden andere militairen uit 65 landen. Saamhorigheid, bezinning en …...feest!

Vlootaalmoezenier/organisator Gertjan Jorissen had er voor de vierde keer voor gezorgd dat er wederom een delegatie Bronbekers in Lourdes aanwezig was. .... #lees verder

*********************************************************************
Koningsdag Bronbeek 2019 - 27 april 2019
geplaatst 29 april 2019
Een foto uit de oude doos. Koning Willem Alexander op Bronbeek 17 juni 2015. Op dat moment toegesproken door Bronbeek bewoner de heer Drijsen .....

Koningsdag 2019: Commandant Bronbeek kolonel van Dreumel: .....'Prachtige Koningsdag op ons Bronbeek. Na de buitengewone vlaggenparade met bewoners, vrijwilligers, personeel en heel veel gasten van tompoezen genoten. Begin van de middag de receptie met vele genodigden in de commandantswoning. De Commissaris van de Koning en de Burgemeester van Arnhem namen tot slot de muzikale afsluiting door de Regimentsfanfare Grenadiers en Jagers in ontvangst. Een feest!....  #lees verder

*********************************************************************
Boekpresentatie Felix Bakker 11 maart
geplaatst 13 maart
Felix Bakker is op 16 oktober 1925 in Batavia (Jakarta) geboren als zoon van een Nederlandse vader en een Indo-Chinese moeder.
Hij brengtals halfwees, vanaf zijn 4e levensjaar zijn jeugd door in een kindertehuis in Soekaboemi.
De strenge Hollandse opvoeding die hij daar krijgt, staat in contrast met het vrije leventje bij zijn moeder in Batavia.
Hij meldt zich als 16-jarige vrijwillig voor het korps mariniers..................#lees verder
Op de foto Felix Bakker, marinier 3e klasse, januari 1942, ernaast een foto van Felix Bakker en Bronbeek bewoners Bol Kerrebijn en Maurits Baal. alledrie uit hetzelfde kindertehuis in Soekaboemi. Alledrie jong in dienst van het KNIL of in geval van Felix Bakker marinier.
*********************************************************************
Opening nieuwe (wissel) tentoonstelling Tabeh Sobat 8 maart
geplaatst 13 maart Op de foto's:
De tentoonstelling 'Tabeh Sobat. De militaire 'avonturen' van Aaldert Wachtmeester op Java en Sumatra 1946-1948' van kunstschilder Gerrie en journalist Melle Wachtmeester bestaat uit 12 schilderijen en briefcitaten en is gemaakt op basis van authentieke foto's en brieven uit het archief van hun vader Aaldert.

De tentoonstelling is aangevuld met een selectie van originele emblemen, documenten, foto's en realia uit de tijd van Aaldert Wachtmeester, die als oorlogsvrijwilliger diende bij 1-1 R.I., 'het Drents bataljon' in IndonesiŽ.

De tentoonstelling is te bezoeken van 9 maart tot en met 17 augustus................. zie verder

*********************************************************************
Postume uitreiking Onderscheidingen op Bronbeek door commandant Bronbeek kolonel Karel van Dreumel 
geplaatst 13 maart
Op vrijdag 8 maart heeft de commandant Bronbeek kolonel Karel van Dreumel postuum onderscheidingen uitgereikt aan  nabestaanden van 4 mannen.

........# Lees verder

********************************************************************
Verjaardag KTOMM Bronbeek 19 februari 2019
geplaatst 19 febr
19 februari, de verjaardag van KTOMM Bronbeek. Op deze dag ook altijd een fotomoment. Elk jaar wordt een groepsfoto van de Bronbeekbewoners gemaakt. De viering is bij het borstbeeld van van koning Willem III. 

Na de toespraak van commandant Bronbeek kolonel Karel van Dreumel werd er een bloemetje gelegd bij zijn borstbeeld. Ook werd de Bronbeek vlag door twee bewoners op het dak! van Bronbeek gehesen. Kortom het was een feestelijke verjaardag.

............#lees verder

*********************************************************************
Puck de Voogd overleden
geplaatst 15 febr 2019
Een droef bericht bereikte ons. Puck de Voogd-Willemsen is afgelopen dinsdag 12 februari overleden. Puck de Voogd was Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij zat jarenlang in de redactie van het Bronbeek Bulletin.
Geboren 8-4-1931 overleden op 12-02-2019
Voor het eerst zie ik Pucks naam in Bronbeek Bulletin van juni 1987. Voor die tijd bestond er een 'Nieuwsbulletin Bronbeek' wat uit een aantal A-tjes bestond en 2 x per jaar verscheen.Juni 1987 verscheen voor het eerst een magazine van 16 blz. 'Nieuw jasje' staat er .. 'Het bestuur heeft besloten om de uitgave van het informatiebulletin voor de donateurs een ander aanzien te geven, en meerdere keren per jaar uit te geven'..In de colofon zien we dan al de naam P. de Voogd. Ze zal in het Bronbeek Bulletin blijven schrijven tot 2013....... #zie verder
 
*********************************************************************
Vrijwilligersuitje 6 febr 2019 naar DRU
geplaatst 7 febr 2019
Bronbeek- vrijwilligersuitje naar het DRU in Ulft (DRU - Diepenbrock Reigers Ulft) Met een rondleiding en workshops. 52 van de 80 vrijwilligers gingen mee naar Ulft. Eerst een rondleiding in het DRU en daarna een workshop. Een mooie gelegenheid elkaar te leren kennen.  .....#zie verder
   
*********************************************************************
Zondag 16 december lezing Theo Doorman - in de schaduw van de Javazee
geplaatst 3 jan 2019
Een paar weken geleden sprak Theo Doorman, de jongste zoon van de beroemde Karel Doorman, over de inhoud en totstandkoming van zijn boek ‘In de schaduw van de Javazee’ in museum Bronbeek.

Theo Doorman bracht de brieven van kapitein-ter-zee Pieter Koenraad, over de belevenissen tijdens de oorlog tegen Japan, bij elkaar en publiceerde ze..

15 augustus 2018 Theo Doorman (83 jaar), de zoon van Karel Doorman. Theo Doorman is na het zinken van de schepen bij de Slag in de Javazee (1942) in Nederlands-IndiŽ met een vliegboot Catalina naar AustraliŽ gevlucht (dat overleefde hij ternauwernood) en daarna via New York en andere omzwervingen in Chaam terechtgekomen.... #lees verder

********************************************************************

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Stichting vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
     
mail: svvb1983@gmail.com
                                                                    
SVVB
 
 
 ©  SVVB