nieuws

nieuwsarchief

boeken/films

                                                       

NIEUWS

 
(Mocht u merken dat een link niet werkt, zou u dit dan willen mailen aan geertjebesselink@gmail.com
Als u eerdere berichten (2013 t/m 2016) wilt zien klik dan op -nieuwsarchief-

KTOMM Bronbeek bestaat dit jaar 155 jaar! Ontstaan van Stichting Vrienden van Bronbeek 1983. Het eerste Bronbeek Bulletin verscheen begin 1984 en bestond uit 2 A 4-tjes.

geplaatst 12 jan 2018
In de jaren tachtig van de 20e eeuw is het voortbestaan van Bronbeek ter discussie gesteld. Er was toen zelfs een plan voor sluiting van het tehuis. Daartegen rees krachtig verzet. Talloze VRIENDEN uit alle lagen van de bevolking schoten te hulp. Met succes. Het tehuis en museum bleven open.
 
De actiegroep die destijds Bronbeek ondersteuning gaf, werd Stichting Vrienden van Bronbeek, en staat ook tegenwoordig nog steeds voor Bronbeek op de bres.  #meer 
 
Links, de eerste voorzitter van onze Stichting, burgemeester van Arnhem, #mr Job Drijber
 
Begin 1984 verscheen voor het eerst het Bronbeek Bulletin...... meer
******************************************************************************************
Het bestuur van de Stichting Vrienden van Bronbeek wenst u hele Prettige Kerstdagen en een Voorspoedig 2018
geplaatst 21 dec 2017
-foto: John van Heijst en Niek Ravensbergen-  
Achtergrond van deze foto:
Het anker van het Linieschip Waterloo. (dit anker ligt op het gazon voor het gebouw Bronbeek)
 
Het  schip de Waterloo, vertrok eind dec 1826 met infanteristen ter versterking van de strijdkrachten op Java, waar een grote oorlog tegen het Gouvernement o.l.v. prins Dipo Negoro gaande was. Het schip raakte onderweg in een zware storm en verloor zijn masten.
 
Door het anker uit  te werpen bij het eiland Borkum bleven alle opvarenden behouden.


 

De minister van Marine schonk het anker in 1877 aan Bronbeek. Sinds die tijd ligt het op het landgoed als symbool voor het houvast dat Bronbeek de oud-militair biedt. Sinds 1997 herdenkt men jaarlijks op 27 febr. bij dit anker de vele honderden mannen, die omkwamen bij de slag in de Javazee op 27/28 febr. 1942
******************************************************************************************
Waarom Nederland een scheepsramp 75 jaar geheim hield DE ONDERGANG VAN DE VAN IMHOFF
geplaatst 11/24dec dec 2017
De Ondergang van de Van Imhoff’ is een documentaire-drieluik over een gruwelijke Nederlandse scheepsramp uit 1942, die uitmondde in één van de grootste doofpotaffaires van na de Tweede Wereldoorlog. De documentaireserie is te zien op de zondagen 10, 17 en 24 december om 20.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Onmiddellijk nadat Tjarda van Starkenborgh, de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, op 10 mei 1940 te Batavia op de hoogte was gebracht van de Duitse inval in Nederland, werden in de gehele Indische archipel alle burgers van Duitse afkomst gearresteerd en in interneringskampen opgesloten, in totaal ruim 2800 mannen en vrouwen, waarbij geen onderscheid gemaakt werd tussen ”arische” Duitsers, Indo’s met een Duitse achternaam en uit Duitsland en Oostenrijk afkomstige Joden.

In 1942 wordt het Nederlandse stoomschip Van Imhoff, met aan boord 477 Duitse burger-gevangenen, bij Sumatra door een Japans vliegtuig tot zinken gebracht.

De kapitein besluit om de voltallige Nederlandse bemanning te redden, maar hij laat de Duitsers over aan het noodlot. Slechts 65 van hen weten de ramp te overleven en spoelen aan op het Nederlands-Indische eiland Nias..............#meer
******************************************************************************************
Pelgrimsreis 16 - 26 november 2017
geplaatst 7 dec 2017
 
Voor de derde keer organiseerde de SHBSS een pelgrimsreis langs de Thaise kant van de Birma Siam Spoorlijn.
 
..."Het unieke van deze reis is dat niet alleen de erevelden worden bezocht, maar dat de groep onder deskundige leiding van Rod Beattie en staf van het Thai Birma Railway Centre de exacte plaatsen van de kampen bezoekt langs de weg van Kanchanaburi tot aan de Drie Pagoden Pas aan de grens met Birma.
Daardoor ervaar je wat de krijgsgevangenen hebben ervaren. De weersomstandigheden, niet alleen de droogte maar ook de regen, de insecten, de kliffen, natuur en landschap tijdens het werken aan de spoorlijn
"..... zie verder
******************************************************************************************
Uitreiking postume onderscheidingen 27 oktober 2017
geplaatst 29 okt
Vrijdag 27 oktober werd aan vier mannen postuum onderscheidingen uitgereikt. Dit gebeurde in de commandantswoning, door de commandant Bronbeek kolonel M.C. Dulfer. Dit alles kon gebeuren door het vele voorwerk van #Roel Rijks. Een mooie ceremonie waar niet alleen de toespraak van de commandant zeer indrukwekkend was, ook een tweetal nabestaanden namen het woord en vertelden over hun vader en opa. ....................#lees verder
******************************************************************************************
´Meet & Greet´ Vitesse op Bronbeek 23 oktober 2017 
geplaatst 29 okt
 
Het volledige eerste team van VITESSE was op Bronbeek voor een foto-shoot en 'meet & greet'.  #kijk verder
******************************************************************************************
Tentoonstelling 'WEG TOT HET WESTEN' - een koloniale ontmoeting - opening 12 oktober 2017
geplaatst 18 okt
Een koloniale ontmoeting. Centraal staat het Javaanse vorstendom Mangkoenagaran, dat in 2017 zijn 260 jarige bestaan viert. De expositie belicht drie thema's uit de geschiedenis van Nederland en Indonesië: de eerste kennismaking met Javaanse gamelanmuziek in Nederland en Europa, de invloed van het Westen op de vorstenhoven in Midden-Java en omgekeerd, en de ontwikkeling van legioenen ..

#lees verder (de toespraak van mevr. Madelon Djajadiningrat met foto's van deze opening gemaakt door Sidonie Refuge)

Mangkunegoro VII geschilderd door Isaac Israels in 1922 hangt in het Frans Halsmuseum in Haarlem.
******************************************************************************************
Enkele van de afgelopen Herdenkingen op Bronbeek
geplaatst 5 okt
 
Stichting herdenking Birma-Siam en Pakan Baroe spoorlweg; SHBSS Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten SHSJZ Herdenking Vrouwenkampen  
       
20 aug 2017: De bakken met regen die waren voorspeld kwamen maar mondjesmaat opdagen. Een droge herdenkingsceremonie met een ongekend groot aantal bezoekers.  De speech en powerpoint van veteraan Lars en kleinzoon Louk Bannink sprong eruit; #Als een mensenleven niet meer telt..     9 september 2017. Eregast de 96e jarige meneer Punt, overlevende van de Junyo Maru.: Het slechte weer dwong het bestuur van de SHSHJZ uit te wijken naar de Kumpulan, alwaar de toespraken gehouden werden, o.a. van minister van defensie  Jeanine #Hennis-Plasschaert . Na de toespraken ging men voor de kranslegging  naar het monument.   27 augustus 2017; Herdenking slachtoffers Vrouwenkampen. De mooie speech van dr. Esther Captain, historica en senior onderzoeker van het onderzoeks-programma ‘Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950’ aan het Royal Netherlands Institute of Southeast Asian and Caribbean Studies in Leiden......  
#lees en kijk verder #lees en kijk verder   #lees en kijk verder  
******************************************************************************************
Junyo Maru 18 september 2017
geplaatst 18 sept
We herdenken deze dagen terecht de operatie #Market Garden. Maar aan de andere kant van de wereld gebeurden in deze oorlog schokkende scheepsrampen op 18 sept..
18 september 1944: vandaag exact drie en zeventig jaar geleden, torpedeerde een Britse onderzeeboot een Japans vrachtschip, de Junyo Maru. Aan boord bevonden zich ongeveer 2.500 Amerikaanse, Australische, Britse en Nederlandse krijgsgevangenen en 4.200 Javaanse werkslaven.

Het gaat om één van de grootste scheepsrampen uit de geschiedenis waarbij maar liefst 5.600 mensen om het leven kwamen. In vergelijk; de ramp met de Titanic had 328 slachtoffers.

Op de foto Willem Punt overlevende van de Junyo Maru en Pakan Baroe Spoorlijn met demissionair minister van defensie Hennis-Plasschaert op 9 september tijdens de herdenking van de slachtoffers Japanse zeetransporten ..............................lees verder
******************************************************************************************
18 augustus 2017 - Postume uitreiking onderscheidingen -De ondergang van de junyo Maru - Andere tijden , Willem Punt `±/'?  
geplaatst 9 sept
Uit de toespraak van kolonel Dulfer, commandant Bronbeek; .....Bronbeek: Sprekende en stille getuigen van een roemrijk grijs, maar ook recent verleden in dienst van Koning, volk en vaderland waarvan het Nederlands-Indische verleden een onlosmakelijk deel uitmaakt. Dus ook het lijden, sterven en gedenken. Om eer te bewijzen aan hen die wij achterlieten, maar ook die het overleefden en aan hun nabestaanden.
........"Vijf mannen die nog amper van school kwamen, een bestaan opbouwden in de civiele maatschappij of een loopbaan begonnen in het KNIL; die een gezin stichtte. Een pril maatschappelijk en sociaal geluk dat wreed verstoord werd in maart 1942.

Vijf mannen die mensonterend geleden hebben met voor 1 van hen een te vroeg einde van hun leven tot gevolg. Vaak een (jong) gezin achterlatend voor wie, zoals gezegd, al snel zou blijken dat het lijden ook na de Japanse capitulatie niet voorbij was.

Een aantal van u krijgt zo dadelijk het mobilisatie oorlogskruis uitgereikt. Een aantal van u krijgt het Ereteken voor Orde en Vrede uitgereikt. En ten slotte krijgt één van u het Oorlogsherinneringskruis. ....".... #lees verder

******************************************************************************************
25 jarig bestaan van Kumpulan - 1 september 2017
geplaatst 1 sept.    
Kumpulan Reünie- en Congrescentrum op landgoed Bronbeek bestaat alweer 25 jaar.
Dat werd gevierd met heerlijke Indische hapjes en als een verrassing een rijsttafel. Vooraf een toespraak door Kees Bolderman (voorzitter bestuur Stichting Kumpulan Bronbeek), waarin hij de ontstaansgeschiedenis van het Reünie en congrescentrum vertelde...


.....#zie verder

******************************************************************************************
https://www.ntvg.nl/system/files/publications/1990117510001a.pdf
26 augustus Vriendendag
geplaatst 27 aug

 

26 augustus was onze jaarlijkse Vriendendag. Commandant Bronbeek, kolonel Dulfer, opende de Vriendendag. Daarna nam Hans Verbrugge het woord en stelde de presentatrice voor deze dag, Silvia Elders voor.

Na deze praatjes een aubade door de Fanfare Bereden Wapens. Een goed begin van deze dag. Zij speelden o.a het Bronbeek lied. .... #zie verder

******************************************************************************************
15 aug 2017 - Herdenking Indië monument Den Haag
geplaatst 24 aug
Dinsdag 15 augustus, bij de herdenking van de Japanse capitulatie, sprak Andrée van Es voor het eerst over haar Indische verleden. ,,Een gewone familie, in de oorlog, de wereldoorlog, verspreid over de wereld'', noemde ze het in haar toespraak.

........'En niet te vergeten diens zoon Rudy, die als vlieger bij de marine in Nederlands-Indië meer dan 300 drenkelingen uit de Javazee redde, de gewelddadige ondergang overleefde van het evacuatieschip Poelau Bras en krijgsgevangen werd genomen in Palembang en vervolgens overgeplaatst naar de Changi Prison in Singapore' .................................................. #lees verder

 
******************************************************************************************
26 juli 1950 - opheffing KNIL
geplaatst 26 juli 2017
Vandaag 26 juli is het 67 jaar geleden dat het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) werd opgeheven

Ter nagedachtenis aan de opheffing van het KNIL was er eerder (17 mei) een ceremonie bij het monument op Bronbeek in Arnhem.

Prins Bernhard onthulde het gedenkteken op 26 juli 1990, 40 jaar na de opheffing van het KNIL. De bronzen figuren voor de granieten plaat verbeelden een Molukse en een Nederlandse soldaat in het gevechtstenue van omstreeks 1940..

Maar er is wat veranderd aan het monument.......... #zie verder

(op de foto de heer Drijsen, de heer Kerrebijn en de heer Aarts KNIL-ers en Bronbeekbewoners)

******************************************************************************************
Woensdag 5 juli bezocht Bronbeekbewoner dhr v.d. Water de Historische Collectie Regiment Stoottroepen Prins Bernhard in Assen, tegelijkertijd waren de oud stoottroepers, waaronder meneer v.d. Water, uitgenodigd om een beëdiging bij te wonen.
Geplaatst 25 juli 2017
     ...............#lees verder
******************************************************************************************
Donderdag 6 juli uitreiking (DIG) Draaginsigne Gewonden, aan Bronbeekbewoner dhr.G. Hensbergen. Uitreiking door Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), tevens inspecteur der veteranen en der reservisten, luitenant-generaal J.F.A.M. van Griensven.
Geplaatst 8 juli 2017
Een heel bijzondere dag was het 6 juli voor Bronbeker de heer G. Hensbergen. Hij kreeg het Draaginsigne Gewonden uitgereikt vanwege zijn persoonlijke offers in 1949 tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Nederlands-Indië. Hij vertrok daarheen als dienstplichtig militair op 3 oktober 1946. Hij ontving het insigne uit handen van de IGK luitenant-generaal van Griensven, de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, tevens inspecteur der veteranen en reservisten. De toespraak van de IGK kunt u hier lezen.  klik op ........#lees verder
******************************************************************************************
Boek presentatie Canadezen in Arnhem en Oosterbeek - Laurens van Aggelen 2 juni 2017
Geplaatst 4 juli 2017
'Canadese en Britse troepen veroverden Arnhem uiteindelijk in april 1945.  ,,Het was een lege stad, met niet meer dan 1.000 man Duitse troepen.’’ Van Aggelen toont trots de foto uit het archief van het Koninklijk Militair Tehuis Bronbeek, waarop twee Canadezen op 16 april 1945 te zien zijn in gezelschap van veteranen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger............#meer
******************************************************************************************
Veteranendag 24 juni 2017
Geplaatst 26 juni2017
op de foto rechts vooraan zien we onze Bronbeker John van Heijst (KL), die meeliep in het defilé met de Bond van Wapenbroeders.

Veel burgers en militairen, inclusief koning Willem-Alexander, droegen ook dit jaar op de Nationale Veteranendag weer een witte anjer op hun linkerrever. Geen echte anjer, waarmee prins Bernhard zich vanaf zijn jeugd tooide, maar één van kunststof. De veteranenanjer wordt als burgerinitiatief sinds 2007 via de Stichting Anjerveteranen gepropageerd.

waar komt dat vandaan?..##meer - zie ook foto's van het Malieveld

******************************************************************************************
Postume uitreiking onderscheidingen 26 mei - Laurens van Aggelen
geplaatst 15 juni 2017  
De mannen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun plicht vervulden, spraken nadien maar zelden over wat ze destijds hadden meegemaakt. Vaak omdat ze het te moeilijk vonden om het te kunnen delen. Want hoe vertel je iemand die er niet bij was wat je hebt gezien, welke angsten je doorstond en hoe het is om onder de meest mensonterende omstandigheden je beste maten te verliezen. Hoe mooi is het dan wanneer je als zoon of dochter naar Bronbeek mag komen om alsnog te horen wat je vader heeft gedaan. Om zijn postuum verleende onderscheiding(en) in ontvangst te nemen................#meer
******************************************************************************************
Jaarlijks boottochtje voor Bronbeekbewoners + introducés georganiseerd door de Stichting Vrienden van Bronbeek
geplaatst 12 juni 2017

Jaarlijks boottochtje voor Bronbeekbewoners.

De Bronbeekbewoners werden opgehaald in twee bussen en naar de aanlegplaats van de boot gebracht (Arnhem De Praet)

Aan boord werden de gasten welkom geheten door bestuurslid SVVB, en organisator van de boottocht Dick Esmeijer. Hij vertelde waar er naar toe gevaren zou worden. Dit jaar Deventer......

In de Hanzestad Deventer was er even tijd voor een bezoekje aan de binnenstad. ............#meer (foto's en verslag)
 

******************************************************************************************
Overlijden Sandra Reemer gisteren 6 juni
geplaatst 7 juni 2017
Ze werd geboren in Bandung op 17 oktober 1950, en bekend als een Nederlands zangeres en presentatrice.  ........'Frans Reemer, haar vader, was KNIL-officier. Krijgsgevangene onder de Japanners. Na de Tweede Wereldoorlog bleven hij en zijn vrouw Nel in de republiek Indonesië wonen. Hij had een baan gekregen als administrateur bij een energiebedrijf'.....

lees verder...haar toespraak in 2016 tijdens herdenking #Japanse Zeetransporten shsjz

******************************************************************************************
17 mei - Herdenking opheffing KNIL - met in de middag een lezing van Vilian van de Loo
geplaatst 30 mei
 Ook dit jaar werd op Landgoed Bronbeek stilgestaan bij de opheffing van het KNIL op 26 juli 1950
Eregast de Indonesische ambassadeur IGusti  Agung Wesaka Puja
Zie de toespraak van Luitenant-kolonel P.T.H. (Paul) Janssen Commandant, 12 Infanteriebataljon Air Assault Regiment Van Heutsz, 11 Luchtmobiele Brigade Koninklijke Landmacht.
En schrijfster Vilan van de Loo die onderzoek doet naar Joannes Benedictus van Heutsz  en daarover in de middag tijdens een lezing over vertelde..... ##zie verder
 
******************************************************************************************
Tegenbezoek cdt Bronbeek, kolonel Dulfer en zijn vrouw aan Hôtel des Invalides
geplaatst 29 mei2017
General Bertrand Ract Madoux (de gouverneur van het Franse Hôtel Des Invalides in Parijs) bezocht 14 en 15 mrt 2017 met zijn echtgenote Bronbeek. zie :http://www.vriendenvanbronbeek.nl/3%20Nieuws20170315Generaa…
 

Op 4 en 5 brachten commandant Bronbeek kolonel Dulfer en zijn vrouw een tegenbezoek aan Hôtel des Invalides ..Dankzij mevr Dulfer kunnen we u e.e.a. laten zien van dit bijzondere bezoek.. #lees verder

 

 

******************************************************************************************
Herdenking 51 Arnhemse militairen die na 1945 tot 1962 in Indie zijn omgekomen.
geplaatst 3 mei
"Wij herdenken vandaag 2 mei, hier op Bronbeek, de 51 Arnhemmers die gevallen zijn in Nederlands Oost-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea.
Een eigen naam, een eigen gezicht en eigen plaats om bij hen stil te staan".

.....Kolonel Dulfer ... zie de toespraak in zijn geheel ...#meer

******************************************************************************************
Koningsdag 27 april - fotó's, een felicitatie toespraak en zelfs een aubade
geplaatst 2 mei 2017
   
   
Commandant Bronbeek kolonel Dulfer in zijn felicitatietoespraak: “Zijne Majesteit de Koning heeft mij verzocht U allen, op Koningsdag bijeen bij de buitengewone vlaggenparade en receptie, zijn hartelijke dank over te brengen voor de vriendelijke boodschap en de gelukwensen die hij bij deze gelegenheid van U mocht ontvangen. Namens de Koning wens ik U allen een geslaagde dag toe!”............ ##meer
******************************************************************************************
 
Vitesse.... Bronbeek.... Karel van der Heijden
geplaatst 1 mei
De historische bekerwinst van Vitesse wordt vanavond bekroond met een huldiging in Arnhem.
 

Maar wist u dit: .......
In september 1892 ging het oorspronkelijk als cricketclub opgerichte Vitesse over tot het spelen van ‘football’.  Uiteraard moest er flink worden geoefend om deze sport onder de knie te krijgen. Al snel diende zich een mooie plek aan: de weide vóór BRONBEEK aan de Velperweg in Arnhem. Clublid van het eerste uur KAREL FISCHER, werd binnen de jonge vereniging benoemd tot ‘commissaris van materieel’, en had via zijn grootvader van moederszijde toestemming gekregen de weide op het landgoed te gebruiken.

Deze opa was niemand minder dan de invloedrijke krijgsman, adjudant van de Koning in buitengewone dienst, Luitenant-generaal KAREL VAN DER HEIJDEN (1826-1900). Hij woonde op Bronbeek en was hier vanaf 1887 commandant. Ondanks dat er wel een grote boom midden op het terrein stond, voldeed de weide prima voor het voetbal, zo gaat het verhaal. .............................................#meer  
******************************************************************************************
Het Indisch impressionisme van Bleckmann - Opening tentoonstelling 30 maart 2017
geplaatst 18 april 2017
30 maart werd onder grote belangstelling de nieuwe wisseltentoonstelling,'NIEUW LICHT' Het Indisch impressionisme van W.C.C. Bleckmann geopend.

Onder de belangstellenden ook veel familie van de schilder. De opening geschiedde door Generaal Harmsma en de heer Jacob d.m.v. een druk op de knop.

Toespraken waren er o.a. van Gianne Orsini, Frank Welkenhuysen, Hans van den Akker, kolonel Dulfer en generaal Harmsma.

.... foto's (Sidonie Refuge) en verslag  zie #hier

 

******************************************************************************************
Uitreiking Mobilisatie OorlogsKruis op Bronbeek in de cdt woning - 24 mrt jl
geplaatst 10 april 2017
 
De nabestaanden van zeven omgekomen militairen die voornamelijk tussen 1940 en 1948 actief zijn geweest in Nederlands Indië hebben 24 mrt jl., het Mobilisatie Oorlogskruis postuum ontvangen. Commandant Bronbeek kolonel Michiel Dulfer reikte de medailles uit als blijk van respect en waardering voor het indrukwekkende en moedige optreden van de militairen onder buitengewoon moeilijke omstandigheden in Nederlands-Indië............. #meer
******************************************************************************************
Politieke correctheid, humor en dekolonisatie - NIOD blog - Peter Keppy
geplaatst 28 mrt
Kan humor helpen bij de relativering en verwerking van misstanden uit het koloniale verleden?

NIOD senior onderzoeker Peter Keppy vraagt het zich af aan de hand van een Indonesische film en een Britse TV-serie...... #meer

******************************************************************************************
*Slag in de Javazee - Herdenking 27 febr in de Kloosterkerk in Den Haag.
* Boek - De Javazee-campagne na 75 jaar- het boek maakt de strijd van de Koninklijke Marine tegen Japan opnieuw
   tastbaar  ...
geplaatst 19 mrt 2017
De herdenking, Slag in de Javazee,  in de Kloosterkerk in Den Haag was zeer indrukwekkend, door de toespraken en door de film die een avond ervoor te zien was. Deze liet beelden zien van de duikexpeditie van 2016 en de locaties van de oorlogswrakken, alleen locaties, de schepen bleken verdwenen ..!
Het boek De Javazee-campagne na 75 jaar wil de inzet van de Koninklijke Marine en haar bondgenoten in deze periode – ter zee, te land en in de lucht – opnieuw tastbaar maken. Er  zijn namelijk wel degelijk sporen van deze strijd te vinden: een grammofoonplaat van het Adelborstenlied, gevonden in de plunje van een jonge officier die met Hr.Ms. De Ruyter ten onder ging; opgewekte brieven aan thuis, trots ondertekend met 'Uw zoon, de Marinier'; monumenten in Den Helder, bij Nagasaki, in Surabaya en in Houston; de mijnenveger die in maart 1942 als eiland vermomd naar Australië ontsnapte en nu als museumschip te bezichtigen is.
 
De eerste druk is uitverkocht. Het boek wordt nu herdrukt en zal vanaf   1 april weer beschikbaar zijn.'.......... #meer over boek en herdenking...
******************************************************************************************
Hoog bezoek op Bronbeek generaal Ract Madoux, gouverneur Hôtel des Invalides
geplaatst 17 maart    
Dinsdag 14 en woensdag 15 maart bracht de gouverneur van ons Zusterhuis  Hôtel Des Invalides in Parijs, de generaal Bertrand Ract Madoux samen met zijn echtgenote een bezoek aan Bronbeek. Zij werden vergezeld door kolonel Sylvain Nogrette, militair attache en mevrouw Kim  Groothof. ...............#zie,foto's en verslag...
 

 

******************************************************************************************
Sectiedag Architectuur en Stedebouw - Koloniale Architectuur - 10 maart 2017 Congrescentrum Kumpulan Bronbeek
geplaatst 14 mrt 2017
Een prachtige lezing op initiatief van dr Jan van Dullemen (architectuurhistoricus en gastcurator museum Bronbeek). Dit naar aanleiding van expositie gebroeders Schoeman in museum Bronbeek. De opening geschiedde door prof dr. Koen Ottenheym (universiteit Utecht)  Verder spraken deze middag drs Ben de Vries (Rijksdienst voor het cultureel efgoed) dr. Gerrit Vermeer (universiteit Nijmegen) en ir Obbe Norbruis (onderzoeker).. #meer volgt over deze bijzondere lezing ....r
******************************************************************************************
Slag in de Javazee - Herdenking 27 febr in de Kloosterkerk in Den Haag, 28 februari op Bronbeek
geplaatst 28 febr 2017
De Slag in de Javazee, 75 jaar geleden, is vanmorgen herdacht op Bronbeek. Bronbekers de heren Bijl, en van der Meulen deden het vlagceremonieel. De heren Vondenhoff en Hollaar legden een krans. Ook waren aanwezig de Jonge Lichting van het Joint  Support Ship "Karel Doorman. De kleinzoon van Schout bij Nacht Karel Doorman hield een toespraak,........zie #verder.......  (herdenking en toespraak)

Gisteren was er de herdenking in de Kloosterkerk in Den Haag waarover later meer ..
 

(Met dank aan drs Judith Reindersma - medewerker Educatie werkzaam in Museum Bronbeek, tekst en foto's )

******************************************************************************************
Het schilderij ‘Citadel van Antwerpen' hangt nu in Bronbeek. Het is gerestaureerd in Maastricht en 22 febr opgehaald ...
geplaatst 26 febr 2017  (bron: Bronbeek museum facebook)
Het schilderij ‘De Generaal Chassé op de Citadel van Antwerpen, de morgen na het bombardement van de stad op 27 october 1830', van Izaak Schouman uit 1832 is onlangs gerestaureerd en schittert in de nis oost op de begane grond. Kom kijken!

Het is overweldigend. Het is tot 13 maart nog te zien. (Hierna niet meer omdat vanaf 13 maart een nieuwe tentoonstelling opgebouwd wordt;  'Nieuw Licht. Het Indisch impressionisme van Bleckmann'.    Dit schilderij gaat weer terug naar de eetkamer van commandant Bronbeek.)

In Bronbeek werden van oudsher de hoogtepunten uit de militaire vaderlandse geschiedenis getoond........ #zie verder .............

******************************************************************************************
Nieuwjaarsreceptie 12 januari 2017 .......met toespraak van kolonel M.C. Dulfer...'Onverminderd blijft het credo voor 2016 ook voor 2017 van kracht: "Het goede behouden, het matige verbeteren."
geplaatst 13 januari
Door de weersverwachting; In de middag een actieve neerslagzone, in eerste instantie regen, in de loop van de avond overgaand in sneeuw, dit in het midden van het land........... durfden een groot aantal mensen de reis naar Bronbeek niet aan (waaronder onze voorzitter Jan de Kleyn) daardoor waren er iets minder gasten op Bronbeek..

De commandant Bronbeek, kolonel Dulfer en zijn vrouw verwelkomden een ieder met een persoonlijk welkomstwoord en veel goeds en gezondheid in het nieuwe jaar. Daarna was er een gepraat van jewelste zoals dat gebruikelijk is op recepties. Totdat de commandant het woord nam. Iedereen luisterde want wat zou hij zeggen van ..... en van ...Zal hij weggaan in maart .. of mag hij blijven? ....  lees de toespraak ...... #hier

(foto's Rob Kleering van Beerenbergh)  
******************************************************************************************
Bronbeek bewoner dhr v.d Water had als wens Margraten bezoeken. Dankzij studenten van de HAN is deze wens in vervulling gegaan op 15 dec 2016.
Geplaatst 7 jan 2017
foto's Cock Dekker - verslag Jullia Smulders (student HAN)
 
 
.........'Ons groepje koos voor soldaten/veteranen. Zelf woon ik (Julia Smulders) in Arnhem en had al snel het idee om contact te zoeken met Bronbeek. Ik wist dat hier veteranen wonen en dus iemand was die wij blij konden maken.
Na paar keer bellen met onze contactpersoon van Bronbeek kwamen we terecht bij onze veteraan. Meneer van de Water. Hij vertelde ons dat hij ontzettend graag nog een keer naar de Amerikaanse begraafplaats Margraten wilde.

Waarom dacht ik? Meneer van de Water vertelde dat hij ieder jaar trouw naar de begraafplaats ging, maar vanwege zijn leeftijd (90+) en gezondheidsproblemen dit niet langer mogelijk was. ......... #meer

******************************************************************************************

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Stichting vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
     
mail: svvb1983@gmail.com
                                                                    
SVVB
 
 
 ©  SVVB