NIEUWS
 
Vriendendag 2 september 2018
geplaatst 24 sept  
Vriendendag 2018.

Afgelopen zondag 2 september was rondom onze jaarvergadering een feestje

 
Jaarvergadering, opening en cadeau:     (foto's Bert van Willigenburg)
Zondag 2 september was onze jaarlijkse vergadering. Iedereen die Bronbeek een warm hart toedroeg was van harte uitgenodigd en onze donateurs/vrienden in het bijzonder.
 
s Morgens opende commandant bronbeek, kolonel van Dreumel deze dag. Heette een ieder welkom en refereerde nog even aan de woelige jaren 1980/1983 toen Bronbeek dreigde te sluiten en heel veel Nederlanders daartegen in het verweer kwamen. Daaruit is de Stichting Vrienden van Bronbeek onststaan. zie : #ontstaan SVVB
 
Onze voorzitter heette voordat de vergadering begon de nieuwe cdt Bronbeek, kolonel van Dreumel van harte welkom.
Tijdens de jaarvergadering maakte de voorzitter tevens bekend dat er komende tijd een aantal bestuursleden i.v.m hun jarenlange termijn uit het bestuur moeten treden waaronder de voorzitter zelf.
Er is al een verandering in het bestuur in de vorm van onze eindredacteur Henny Grootveld. Henny was sinds 2006 eindredacteur van het Bronbeek Bulletin. Betrokken ook bij het het begin van oprichting en zelfs adviseur. Wij allen zochten een goede opvolging incl Henny zelf. Henny zag erg uit naar zijn opvolging. 
Hij heeft altijd met veel enthousiasme en professionaliteit het Bronbeek Bulletin verzorgd. We zullen hem dan ook enorm missen.
Zijn bestuurlijke opvolger is Geertje Besselink geworden. Degene die in werkelijkheid eindredacteur wordt is mevr. dr Vilan van de Loo. Zij wenst geen bestuurlijke verplichtingen. Geertje Besselink treedt op als verbinding.
Tijdens de vergadering, niet alleen agenda punt van aftreden en zaken van de penningmeester, ook een cadeau voor de bewoners Bronbeek.
Nu nog een plaatje. Hij is in bestelling, zodra hij er is, berichtten we u
   
Mevr. Thea Meulders (secr. gastdocenten.com) bood onze voorzitter een boek aan:
-'In verzet tegen onwelwillendheid'-
Om aan te geven dat deze geschiedenis nog steeds verteld moet worden op scholen.
 
Een kleine impressie (fotograaf R.U. Kl. van Beerenbergh)
Een zeer gevarieerd progrmamma .. muziek van o.a. Challenge en anderen, (ook Gamelan muziek in de Indische zaal), Hawaaijse dans, lezingen van Vilan de Loo, Pauljac Verhoeven en Marc Lohnstein, een jungletraining door kapitein Ton Broers en een workshop vliegers maken door Rubensz Agaatsz.
 
 

 

 
Gift politiekorps (met dank aan) X Bataljon KNIL Vereniging Historische Militaria
tekst X Bataljon KNIL, Vereniging Historische Militaria:
'Vandaag op de Vriendendag was het Xe Bataljon ook aanwezig niet alleen om meer de sfeer van vroeger een beetje te laten terugkeren maar ook om een origineel wapen officieel over te dragen aan het museum.
Het gaat om een MP28 Schmeisser machinepistool, gebruikt tijdens KNIL-acties tegen de Japanse invasiemacht in Nederlands-Indie tijdens de WOII. Het blijkt een van de weinige originele en complete wapens van dat type te zijn in Nederland in de collectie van een museum en ook daadwerkelijk tentoongesteld gaat worden.
 
Een medewerker van het politiekorps kwam de MP28 brengen. Laat ook zien aan iedereen dat het wapen niet geladen is
Vertelt hoe het wapen in de handen van de politie is gekomen en overhandigt het wapen aan de KNIL in de persoon van Ferry.  Het wapen wordt snel over de schouder gehangen.
 
De officiŽle overhandiging begint met het aanmarcheren van de groep. De commandant van KTOMM Bronbeek en de conservatior van het museum nemen ook hun plaats in. Daarna wordt het wapen gepresenteerd aan de commandant Bronbeek
Na bestudering wordt het aan de zorgvuldige handen van de conservator gegeven. Die erg in zijn nopjes is en nog een dankwoord richt aan het KNIL, de politie en ook aan Ferry die initiatiefnemer is van deze overhandiging.Anders zou het wapen vernietigd worden en voor altijd verloren voor de mensheid.
 
 
 
(foto's Bert van Willigenburg)      
 
     
 

&&&&&&&&

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek    
  
 mail: svvb1983@gmail.com  
                                                             
SVVB
 
 
 © SVVB