NIEUWS
 
2014: Plantenkalender memoreert militaire luchtvaart Nederlands-IndiŽ
geplaatst 27 mei 2014
 
 
 
Klik op afbeelding op pijl voor filmpje en tekst.
"Ruud Meijering
 

Sinds 1938 werd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Bronbeek een mozaÔk met bloeiende planten aangelegd. Hieruit heeft zich de traditie van de plantenkalender ontwikkeld. Van eind mei tot oktober onderhoudt het tuinpersoneel deze plantenkalender waarin jaarlijks een feit wordt uitgebeeld en het dagelijks de juiste datum aangeeft. Deze film geeft een indruk van het monnikenwerk die de tuinmannen Henri Ziens en Ronald van Ingen jaarlijks met veel enthousiasme verrichten.

 
 
2014:  DIT JAAR DE HONDERDSTE VERJAARDAG VAN DE MILITAIRE LUCHTVAAR IN NEDERLANDS INDIE.
 

In de tuin van het Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek is sinds maandag een nieuwe ‘plantenkalender’ te vinden. Het jaarthema in dit mozaÔekperk is de honderdste verjaardag van de militaire luchtvaart  in Nederlands-IndiŽ.

 
Het mozaÔekperk wordt jaarlijks in het zomerseizoen opnieuw ingericht. De bijzonderheid ervan is dat dagelijks de juiste datum in gekleurde bladplanten erin af te lezen is. Bovendien brengt het een jaarlijks wisselend thema in beeld.
 
De luchtvaart in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) ontstond in 1914; op 30 mei van dat jaar werd het Gouvernementsbesluit bekrachtigd, waarbij de ‘Proefvliegafdeeling’ werd opgericht. In 1939 kwam het tot een zelfstandig wapen, de Militaire Luchtvaart-KNIL (ML-KNIL). Na de soevereiniteitsoverdracht in 1950 droeg de ML-KNIL haar materieel en bases over aan de Indonesische Luchtmacht.
 
Een van de pioniers van de militaire luchtvaart in de kolonie was kapitein Johan Engelbert van Bevervoorde. In 1917 maakte hij de eerste vlucht over land in IndiŽ. Lang werd gedacht dat vliegen boven land niet mogelijk was. Hij bewees met deze vlucht dat het wel kon. De militaire luchtvaart in Nederlands-IndiŽ maakte hierdoor een grote stap voorwaarts. Een jaar later verongelukte hij tijdens zijn werk als piloot. Wegens zijn verdienste voor de ML-KNIL werd hij in 1920 in Bandoeng geŽerd met een borstbeeld, dat na de onafhankelijkheid van IndonesiŽ in de tuin van Bronbeek werd opgesteld.
 
Op 30 mei zal de Commandant Luchtstrijdkrachten tijdens een ceremonie op de vliegbasis Gilze-Rijen een krans leggen als eerbetoon aan de gevallenen van de Nederlands-Indische militaire luchtvaart. Deze krans wordt de volgende dag naar Bronbeek gebracht en op informele wijze bij het monument van kapitein Engelbert van Bevervoorde gelegd.
 
Viering 75 jaar plantenkalender in
De toenmalige tuinbaas van Bronbeek legde in 1938 voor het eerst een mozaÔek van bloemen aan ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van Bronbeek. In 1939 maakt hij een perk met gekleurde bladplanten en plantte daarin toen voor het eerst ook dagelijks de datum. Daarmee ontstond de plantenkalender en tevens een traditie, die nu 75 jaar oud is. Foto’s van alle plantenkalenders sinds 1938 zijn te vinden op de fotowebsite Flickr.com
 
Zie ook #agenda voor speciale rondleidingen - Landgoed Bronbeek: koninklijk geschenk voor veteranen’
 
 
 
-◊- Zie you tube filmpje 'Plantenkalender in aanleg' gemaakt door Ruud Meijering
-◊- Achtergrond Plantenkalender Bronbeek - Niek Ravensbergen
-◊- "Een publiek geheim achter de plantenkalender op Bronbeek" - De Velpsche courant 
 

 

 
 

 

 

 

 

 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
     
mail: svvb@kpnmail.nl
                                                                    
SVVB
 
 
 
 
@ SVVB