NIEUWS
Vrijwilligersuitje Bronbeek.
DRU (DRU - Diepenbrock Reigers Ulft) industriepark was het doel. Met een rondleiding en workshops. De rondleiding ging door de DRU Cultuurfabriek en over het DRU Industriepark. Ooit ronkten hier de machines en stoomden de ketels van de DRU ijzergieterij. Tegenwoordig smelten cultuur en historie hier samen..
Ca 52 van de 80 vrijwilligers gingen mee naar Ulft.
In de workshops kon worden gesmeed, 3D geprint, geėmailleerd of naar een film gekeken. Het was een mooie gelegenheid elkaar beter te leren kennen, maar ook wat te zien van de DRU, die zo belangrijk geweest is voor de Achterhoek. Zie je het voor je hoe over de brede fabrieksstraat duizenden en duizenden werknemers - DRU was de grootste werkgever in de Achterhoek - hebben gelopen?
Voordat we weg gingen hield commandant Bronbeek kolonel van Dreumel nog even een praatje. Hij bedankte de vele vrijwilligers nogmaals voor het werk dat zij verrichten en wenste ons natuurlijk een hele fijne dag. s Avonds zou hij zich bij ons voegen in het restaurant waar we gingen eten.
   
 
 
Stukje geschiedenis van de DRU
De door een waterrad aangedreven hoogoven/ijzergieterij kwam als Ulftsche IJserhut pas goed tot ontwikkeling nadat Bernard Diepenbrock en zijn neven Theodor en Bernard Reigers als pachters de leiding over het bedrijf hadden gekregen. Zij woonden in het Duitse Bocholt waar ze ook al een ijzergieterij bezaten. In 1811 werden de twee families eigenaar van de fabriek en toen ontstond de naam Diepenbrock en Reigers Ulft (DRU)
 
In de 18e eeuw maakte de fabriek vooral haardplaten, kanonskogels, potten en eenvoudige kachels. In de loop van de 19de en 20ste eeuw werd het assortiment uitgebreid met onder meer badkuipen, emailleerwerk, plaatwerk, machineonderdelen, auto-onderdelen en gashaarden. Rond 1900 werd er een nieuwe fabriek gebouwd, de Oude IJssel werd verlegd en vanaf toen werd er regelmatig uitgebreid. Veel van de gebouwen uit die tijd vormen nu het industrieel erfgoed. Midden jaren zestig van de vorige eeuw werkten er zo’n 1500 mensen en werd er naar 23 landen uitgevoerd.
 
De jaren ‘70 en ‘80 waren moeilijke jaren voor het bedrijf: fusies, stoppen met gieten en emailleren, ontslagen, overnames, splitsing. In 1999 vertrok DRU Verwarming uit Ulft; DRU IP&S, de vroegere stamperij, ging naar het nieuwe industrieterrein onder de naam Exerion. Het industrieel erfgoed werd rijksmonument en er werd een grootschalige herbestemming opgezet.
 
Waar de DRU vroeger symbool stond voor de ijzerindustrie, is het tegenwoordig een van de meest geslaagde voorbeelden van hergebruik van industrieel erfgoed in Nederland.
In het Portiersgebouw is DRU Cultuurfabriek gevestigd met theaterzaal, bibliotheek, horeca, vergaderruimten en een popzaal. De Badkuipenfabriek huisvest koopwoningen en in het Beltmancomplex, de vroegere emailleerfabriek, zijn huurwoningen gevestigd en zit het kantoor van een woningbouwvereniging, de SSP-HAL is omgetoverd tot een evenementenhal en de Afbramerij biedt plaats aan innovatiecentrum ICER. ICER is een publieksattractie, een broedplaats voor creativiteit en innovatie en tegelijk een etalage voor de moderne industrie, verweven met de beleving van 250 jaar ijzerhistorie. Ook zijn het Nederlands IJzermuseum, het Kunstenaarscollectief Breekijzer en VVV Oude IJsselstreek zijn hier gevestigd.
 
Wij hebben ons uitstekend vermaakt in de DRU zoals u kunt zien aan foto's.  (Klk op de foto's voor gorter formaat )
 
 
 
 
     
foto's: Geertje Besselink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
     
mail: svvb1983@gmail.com

 

SVVB
 
 
@ SVVB