NIEUWS

 
 
ASKDECHEF - Sushi en BBQ restaurant in Arnhem nodigden de Bronbeekers uit om te komen eten..
1. Bronbeek bewoner Jaap Brink geeft verslag ......
2. en Judith de Wolff van het Wereldvrouwenkoor vertelt over het koor.
geplaatst 14 nov
foto's Geertje

(Door op de foto's te klikken worden ze groter)

 

1. Vraag het aan de chef-kok stond er zonder spaties met grote neonletters boven de ingang van het ‘Art sushi en culinair BBQ-restaurant’. Voor Bronbeekbewoners die de fantastische uitnodiging aangenomen hadden om woensdag 2 november 2016 zich de hele avond uitgebreid te laten verwennen met een ongekend assortiment van exclusieve lekkernijen werd het een culinair feestelijk gebeuren.

 

 
Vanwege het ingewikkelde eenrichtingsverkeer stopte de bus na een uitgebreide sightseeing-tour door de Gelderse hoofdstad Arnhem op het Willemsplein voor nummer 32. Het verkeer was er druk, maar mede door de hulp van de begeleidende dames verliep het uitstappen vlot. Vol verwachting liep iedereen onder de fel verlichte letters ‘ASKDECHEF’ naar binnen.
Daar stond men plots in een grote overrompelend prettige ruimte. De houten tafels met opvallend dikke bladen en de laag hangende grote lampen er boven hadden iets intiems. Het moge vreemd klinken, maar mede door de overheersende kleuren hip roze en degelijk zwart was de ambiance aangenaam en enigszins mysterieus tegelijk.
 
Rust en nieuwsgierigheid gingen hand in hand. Aan die nieuwsgierigheid werd hoffelijk voldaan. De welkomstwoorden waren buitengewoon hartelijk. Bij de amuse werd niet plichtsgetrouw even wat gezegd, nee vriendelijk en duidelijk werd kenbaar gemaakt waar dat mooie smaakpapillen prikkelende hapje uit bestond.
 
Groot was de verrassing toen een internationaal vrouwenkoor zich presenteerde. Het koor telde twintig leden, waarvan twee Hollandse. Verder waren het dames uit onder andere Spanje, Portugal, Frankrijk,Turkije, India, Vietnam, Indonesië en de Molukken. En mooi dat ze zongen! Dat was multicultureel op z’n best. Het werd geen diner dansant, maar suhsi santer. De avond werd heel gezellig. Men was niet alleen ‘goed gemutst’, maar door de shows van Suhsi- en Big Green Egg culinaire hoogstandjes, afgewisseld door de zang van de internationale dames werd de sfeer van genoeglijk tot feestelijk. Zalm geserveerd op een cederhouten plankje heeft wel iets speciaals.
Oog, oor en tong kregen het druk. Als bestek lagen er stokjes. Maar dat vraagt wel meer bedrevenheid om de gerechtjes te verorberen. Men is er wat langer mee bezig en dat verhoogt het genieten. Eigenlijk jammer dat er om metalen bestek werd gevraagd. Belangstellenden werden uitgenodigd voor een tour door de keuken. Daar waren zelfs twee ‘groene eieren’. Dat ‘Big Green Egg’ is een zeer belangrijk – zo niet het belangrijkste - onderdeel van de keuken. Het is eigenlijk een super barbecue. Niet wat grootte betreft, maar wel de mogelijkheden die het biedt. Er wordt speciale houtskool voor gebruikt en vlees kan er zowel in worden gestoomd als gegrild. Het ASKDECHEF was beslist geen loze kreet. De Chef-kok had alle geduld voor het beantwoorden van de vragen, en wel in het bijzonder voor de heer Van de Meijden in de rolstoel. Dit interessante intermezzo was nog niet de apotheose van de avond. Er stonden wederom nog meerdere verrassingen te wachten. Te gek! Maar om half tien zat een ieder toch aan de koffie of cappuccino. Vier uur tafelen en toch vloog de tijd.
Even uitleggen hoe dat moet met die stokjes en wat eten we eigenlijk .. de chef legt uit.
 
Twee opvallende feiten dienen even vermeld te worden:
  • Het is niet te bevatten maar er blijken echt mensen te bestaan die niet van
    Suhsi houden, zelfs een Bronbeeker niet. Maar deze onbegrijpelijke uitzondering was absoluut geen enkel bezwaar en er werd voor meneer een hoofdgerecht van eend geserveerd. Hij smulde – bijna - net zo heerlijk als zijn collega’s.
  • Dat Wieteke van Dort met haar slaapliedje Nina Bobo oud Indië-gangers tot tranen toe weet te ontroeren is begrijpelijk, maar dat twintig internationale dames nagenoeg hetzelfde effect kunnen bereiken is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Mannen met grote monden en sterke verhalen, wat is dat nou? Zou de verdraaid goede wijn die royaal geserveerd werd er ook debet aan kunnen zijn? Laten we het daar maar op houden. (#Nina Bobo door het Vrouwenwereldkoor )
Allerbeste mensen van ASKDECHEF en u ook de mensen in de keuken, u bent wel erg ver gegaan om de veteranen van Bronbeek zo te fêteren. Was u soms zelf ook veteraan? Dan kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Het is echt een onvergetelijke avond geworden; een avond van uitgebreid genieten op culinair, esthetisch en sociaal gebied. Het enige wat men dan kan doen is u even uitgebreid welgemeend zéér hártelijk er voor te danken!!!
Rest nog één vraag: Wanneer gaat men weer? Niet te lang wachten graag.
Jaap Brink
 
Mevrouw Dulfer en de voorzitter van de Inwonerscommissie de heer Van Heyst, bedanken voor deze bijzondere avond .
 
-◊- restaurant AskDeChef
-◊- video AskDeChef
 
2. Het Wereldvrouwenkoor
Judith de Wolff aan het woord.
 
Het Wereldvrouwenkoor uit Arnhem had het genoegen de avond voor de veteranen uit Bronbeek in het restaurant Askdechef op te vrolijken met liedjes uit alle hoeken van de wereld!
De vrouwen van het Wereldvrouwenkoor hebben allemaal op de een of andere manier wortels buiten Nederland. Het is alweer bijna twee jaar geleden dat de vrouwen voor het eerst bij elkaar kwamen om samen elkaars mooiste liederen te zingen.
 
Het was de bedoeling een paar keer te repeteren en één keer op te treden. Maar na het eenmalige optreden hadden de vrouwen de smaak goed te pakken! In plaats van een eindpunt, werd dat optreden het begin van een reis en inmiddels bestaat er een officiële Vereniging Wereldvrouwenkoor.
 
Onder de professionele leiding van dirigente Monique Verhoeven, ontwikkelt het koor een gevarieerd repertoire dat bestaat uit liederen uit ieders cultuur, gezongen in diverse talen met plezier, passie en vanuit onze kracht.
Met regelmaat treedt het Wereldvrouwenkoor op. Wij werken graag mee aan evenementen waar bijvoorbeeld verdraagzaamheid en saamhorigheid worden bevorderd en waar diversiteit wordt gevierd. We nemen het publiek mee op een muzikale wereldreis en laten mensen genieten.
Meneer De Roo in het midden ..
 
 
Ook het optreden voor de veteranen was voor ons weer een bijzondere ervaring. We zijn dankbaar dat we op zo’n avond iets mogen betekenen voor andere mensen en we ons plezier in het zingen en de energie die we samen hebben kunnen overbrengen op anderen.
 
Voor meer informatie en onze contactgegevens zie: www.wereldvrouwenkoor.nl
U kunt ons ook volgen via Facebook: https://nl-nl.facebook.com/wereldvrouwenkoor/
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
     
mail: svvb@kpnmail.nl

 

SVVB
 
 
@ SVVB