NIEUWS
Nationale Taptoe 2016 Rotterdam AHOY voor de veteranen - 30 sept
geplaatst 2 oktober
Een aantal Bronbekers zijn met begeleiders naar  Ahoy in Rotterdam vertrokken om de Nationale Taptoe 2016 mee te maken ......... 

 

De Bronbekers genoten van een spetterende show met uiteraard veel marsmuziek maar ook performers uit de tijd van Mini en Maxi. Verder het eliteteam van de Estse gymnastiekclub met dans, theater, gymnastiek en muziek. Maar ook lieten hond en geleider onder de klanken van het Ensemble van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht zien hoe ze een goed team worden door verschillende demonstraties te laten zien .. Maar er was veel meer......

 

foto's Geertje

Bronbeek bewoner Jaap Brink beschreef op zijn eigen wijze deze mooie dag:
AHOY AHOY WAT WAS DAT MOOI
Vrijdag 30 september 2016 was het dan weer zover. In de Rotterdamse Ahoy kon men als gewoonlijk over de koppen lopen’.

De 62ste Nationale Taptoe werd er gehouden. Het groepje enthousiaste Bronbeekbewoners zat dit keer wel erg hoog en droog op de 23 en 24ste rij van de fronttribune. Wat een uitzicht!

De sympathieke Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) luitenant-generaal Bart Hoitink hield een bezielende inleidende speech met het accent op de veteraan van toen en nu.
 

En daarna begonnen in sneltreinvaart de adembenemende optredens. Wat we ook dit jaar weer te horen èn te zien kregen was fenomenaal.

Op de voorpagina van het veelkleurige programma prijkte zelfs met gekleurde, onregelmatig gedrukte letters het woord RATATOUILLE. En dat was het inderdaad, maar dan wel in zeer positieve zin.

De Intrada werd een staaltje muzikaal Hollands Glorie door een combinatie van de Marinierskapel der Koninklijke Marine, Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en de kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Dat ging gepaard met medewerking van de Royal Norwegian Navy.

Onder leiding van Majoor Jasper Staps werden ten gehore gebracht: Jubilate en Bullets and Bayonets. Wat een begin en wat een prachtige uniformen! Dat klonk wel even iets anders dan Eine kleine Nachtmusik van Mozart of Liebestraum van List.
Men was nog applaudisserende toen er vijf vreemde vogels verschenen. Alle vijf speelden op instrumenten die eigenlijk helemaal niet bij elkaar passen. Er werd echt gek gedaan, de humor leek wel op een afgietsel van van Mini en Maxi. Ze noemen zich Wëreldbänd en hun ludiek maar desalniettemin kunstzinnig optreden heet terecht ‘Uit de Pas’. Maar de heren zijn wel afgestudeerd aan het Conservatorium en bespelen meer dan vijftig instrumenten! Ras musici en cabaretiers tegelijk. Genieten en lachen gingen hand in hand.
Bij het woord FLORA denkt men niet alleen aan Aalsmeer maar zeker ook aan Rijnsburg. Vandaar de naam FLORA BAND. Deze Show-, Marching- en Concertband uit die ‘bloemenstad’ onder leiding van Chris van Deventer is gespecialiseerd in het musiceren in Engelse stijl en draagt evenals de andere korpsen en bands bijzonder mooie uniformen.
Verrassend was het optreden van de kapel van de Koninklijke Luchtmacht onder leiding van Jasper Staps. Met het spectaculaire ‘Spaces’ werd op indrukwekkende wijze muzikaal verwezen naar de Ruimtevaart.
Een ritmische gymnastiekclub uit Estland met Showgroup Vikerkaar begeleid door een ensemble van de Marinierskapel van de Koninklijke Marine onder leiding van Mall Kave brachten met hun show ‘Messenger’ muziek , gymnastiek, dans en theater tot een verrukkelijk oog- en oorstrelende eenheid.
Natuurlijk, het kon niet uitblijven. ‘Rotterdam in beeld en geluid’. Het Nederlands Politieorkest onder leiding van Tjeerd Haasbroek en het Shantykoor ‘De Vlaardingse Muiters’ onder leiding van Ruan de Groot gaven acte de précence. Het ‘Rotterdamse vlag’, ‘Rotterdam Sing Along en Onze Hermandad’ ging er in als koek, een ieder voelde zich volop ‘Rotterdammer’.
Voor de tweede maal liet de ‘Wereldbänd zich zien en horen met het ‘Wie heeft de Grootste?’. Zij keken en gluurden en op de tribunes lag men dubbel.

Voor het eerste optreden van Bands of the Norwegian Navy zijn er voor deze gelegenheid twee orkesten van de Noorse Marine uit Oslo en Bergen. Prachtige muziek, onder andere het bekende ‘Anchors Aweigh’.
Het laatste optreden voor de pauze bestond uitsluitend uit orkesten van de Nederlandse Krijgsmacht. Het was een indrukwekkend geheel.

De titels van de gespeelde nummers spreken voor zichzelf: ‘When the Battle is over’ , ‘The Heroes of Afganistan’ ,’Mars voor de Nederlandse Veteranen’ , ‘When the Pipers Play en Cock O’ the North. Zeer ontroerend was hierbij de zang van de heldere maar toch ingetogen bariton Dennis Kroon.
Grappig was dat het Shantykoor in de pauze op de hoogste etage uit volle borst de bezoekers trakteerde op nog meer glorierijke Rotterdamse klanken.
Na de pauze bracht de Marinierskapel & Pijpers van het Korps Mariniers muziek ten gehore van Amerikaanse oorsprong, zoals ‘Bravura’ , ‘Cherokee’ en Hands across the Sea’.
Hoogst interessant en spannend was het optreden van het Demonstratieteam Hondenbegeleiders van de Koninklijke Luchtmacht. Prachtig was te zien hoe mens en dier een hecht team vormen. Zowel in uitzendgebieden als in eigen land worden ze ingezet voor Defensie- als Politietaken. Ongelooflijk als zo’n hond ‘een dader’ vast heeft en absoluut niet loslaat voor zijn baas(je) hem het commando daartoe geeft.
Nogmaals de Wëreldbänd, nu met ‘International Dancing’ Een scala van lekker gek doen, maar dan wel op en met muziek. Hoe verzin je het, gitaarspelend touwtje springen.
Het Franse orkest Musique de línfanterie bracht een zeer gevarieerd repertoire. Als brass-band speelde men niet alleen op maar ook met de instrumenten! Het auditorium kon genieten van een uitgebreid programma. Typisch Frans begon een accordeonist met de radikale bekentenis ‘Non je ne grette rien’ van Edit Piaf.
Ook kwamen de Bands of the Royal Norwegian Navy en Club Piruett met Hermine Deurloo als mondharmonica solist nogmaals voor het voetlicht met ‘Nordisk Natt’ Na het majestueus ondergaan van de zon over de uitgestrekte vlaktes, is door de muziek en tegelijkertijd geprojecteerde beelden van het ruig rustige nachtelijk Noorse land de mysterieuze sfeer als het ware voelbaar.
De ‘Johan Willem Friso’ Kapel wil muzikaal de structurele samenwerking van de bondgenoten weergeven. Als die samenwerking net zo mooi zou zijn als de muziek, hadden we een bondgenootschap dat klonk als een klok.
Het Klarinetkwartet van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht laat met ‘Supermario’ horen dat ze totaal verschillende muziekstijlen beheersen. Dat vereist groot vakmanschap, al spelende van tempo, ritme en stijl te veranderen. Heerlijk om te horen en te zien.
De Voorfinale was weer een fascinerend gebeuren van drie orkesten van de Nederlandse Krijgsmacht, Marine, Land- en Luchtmacht, onderleiding van Stafdirigent Militaire Muziek Krijgsmacht Arnold Span. Verder werkten mee: Natasja den Toom zang, Hermine Deurlo mondharmonica en…….. Wëreldbänd! De titels van de muziek luidden ´White Rabbit´ en ´Circus´.
Nou en dat werd het! Een gewoonlijk altijd nogal rustige Bronbeker had al één Philipsoorbel uit gedaan, doch toen die Natasja begon te zingen werd de tweede ook in veiligheid gebracht. Commentaar leveren is niet zijn ding, maar hij fluisterde wel de naast hem zittende begeleidster in het oor: “Die juffrouw in dat korte glitter jurkje is op een afstand best aardig om te zien, maar het geluid dat ze produceert daar ben ik te oud voor”. Niemand gekwetst, niet geoordeeld , alleen zijn bevindingen geventileerd aan een lieve dame die je zonder aanraken aanvoelt.
En toen kwam de echte FINALE. Majoor Arnold Span dirigeerde alle orkesten, gymnasten, dansers en solisten. Wat groots, wat indrukwekkend! Kippenvel.
We zouden bijna vergeten melding te maken van de fantastische ontvangst. Als gewoonlijk was er weer een verrassinkje en kregen we twee fiches voor koffie en drie voor drankjes. En dan de Indische maaltijd! Onbegrijpelijk, voor echt duizenden tegelijk. Die was buitengewoon lekker en goed en deed beslist niet onder voor de Kumpulan. Er waren wel tien buffetten die tegelijk open gingen. Al met al was het weer een fantastische, onvergetelijke dag.
Wij zien u graag terug op de 63ste Nationale Taptoe op 29, 30 september en 1 oktober 2017 stond er achterop het programma. Als we nog gezond en mobiel mogen zijn en er weer zo´n fijne begeleiding is zijn we zeker weer van de partij.
Terug op ons aller KONINKLIJK TEHUIS VOOR OUD MILITAIREN EN MUSEUM stond Paresto voor hen klaar met soep en uitgebreide broodmaaltijd. Wat hebben we het toch slecht, waar hebben we het allemaal aan verdiend. Lieve Dominique en collega´s jullie zijn onbetaalbaar.
 
tot zover het stukje van Jaap Brink
Er kwam een vraag: Waar komt het woord Taptoe vandaan ??? Antwoord: "TAPTOE" en de oorsprong van de Taptoe
De oorsprong van de taptoe gaat terug tot in de tijd van Prins Maurits, omstreeks het jaar 1600.

De taptoe neemt in de militaire muziek een zeer bijzondere plaats in. Destijds werd er 's avonds in de garnizoenen en kantonementen een signaal geslagen of geblazen als teken dat de soldaten zich naar hun nachtverblijven moesten begeven, want de "TAP" ging "TOE".

Dit signaal werd ook wel retraite genoemd.

Als de manschappen niet uit zichzelf kwamen opdagen, gingen de officieren naar de herbergen om daar het bevel te geven dat de "TAP TOE" moest. Na omstreeks 1740 werd de taptoe nog slechts alleen in de kazernes geblazen. Rond 1813, in de tijd van Napoleon, ontstond het gebruik om na het "taptoe-signaal" een koraal te laten volgen. Toen het "taptoe-signaal" zijn oorspronkelijke betekenis had verloren, werd de taptoe een militair ceremonieel gebeuren, ter afsluiting van de dag. Taptoe-signaal en koraal werden gevolgd door marsen en het geheel werd besloten met de regimentsmars en het volkslied......
Onlosmakelijk met de Taptoe is de marsmuziek die gespeeld wordt tijdens de Taptoe. Het woord mars is afgeleid van marcheren, het in de maat lopen. De oorsprong van de marsmuziek ligt in het leger. Muziekinstrumenten, de trom en de trompet, werden gebruikt als signaalteken. Voor elk commando een ander signaal. Voor de trom was een taak weggelegd op het strijdveld. De tamboer ging voor het aanvallende leger vooruit. Hij moest de soldaten inspireren en de vijand imponeren. Zolang de trom werd geslagen werd er gevochten. Als de trom stil werd was het leger verslagen of de nacht gevallen. De trompet ging ook het strijdveld op en de trompetter stond de commandant terzijde. Over de trompetter Jan Klaassen zong Rob de Nijs in 1973 zijn bekende lied “Jan Klaassen was trompetter in het leger van de Prins “. De trom en de trompet werkte demoraliserend op de vijand. Kortom geluiden om de vijand te imponeren.
Naar Engels voorbeeld is de taptoe de laatste tientallen jaren uitgebreid tot een show, waarin de medewerkende muziek- en tamboerkorpsen alleen of samen optreden. De afsluitende finale is te beschouwen als voortzetting van de oorspronkelijke ceremoniële taptoe. De uitvoering van de taptoe door burger- en tamboerkorpsen is de laatste jaren hand over hand toe genomen en gezegd mag worden - voor diverse korpsen - met veel succes.
 
-◊- Programma Nationale taptoe Rotterdam Ahoy
-◊- When the battle is over - Ode aan de Veteranen
-◊- Koninklijke Luchtmacht - spaces (met Natasja)
-◊- Intrada

-◊- Bands of the Royal Norwegian Navy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek    
  
 mail:  svvb@kpnmail.nl
                                                             
SVVB
 
 
 @ SVVB