NIEUWS
 
DUTCH 320 SQN R.A.F. REUNIE TE DUNSFOLD (uk) 27 en 28 augustus 2016. - Bronbeek bewoner de heer Jacob is een van de 4 eregasten in Engeland - Londen - onze verslaggever terplaatse Everard Bakker
geplaatst 27 aug 2016
REUNIE TE DUNSFOLD (uk)Wings & Wheels (W&W),
Op 27 en 28 augustus '16 vond er een reŁnie plaats van het 320 Dutch squadron R.A.F. op het vliegveld Dunsfold in GB.  

320 Heeft dit vliegveld van 15 febr. t/m 31 okt. 1944 als uitvalsbasis gebruikt, voor, tijdens en na D-day.

De veteranen bij elkaar voor de B-25 Mitchell van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht op Dunsfold. V.l.n.r.: Edward Hoenson (94), Camille Stritzko (90), Eduard Jacob (92) en Andre Hissink (97).

Vertrek en aankomst : Everard Bakker vanuit Engeland Londen
 
"Hierbij een update voor van het 320 GB bezoek. 25-08 vertrek en aankomst. Reis is goed verlopen.
Na de opnamen door #'Hart van Nederland' op Bronbeek zijn we vertrokken.
 
Het was een dag met tropische temperaturen. Dankzij de luxe touringcar was het in de bus behaaglijk.
Bij aankomst Victory Services Club hotel werden we verwelkomd door de uit de USA overgekomen Ed Hoenson (89 oorlogsvluchten) samen met zijn begeleider Gerard Kern. Het was een indrukwekkend weerzien. Nadat we ons hadden opgefrist zijn we met zijn allen gaan dineren in het de VSC. Het VSC (doelgroep veteranen) is gelegen in het hart van Londen bij Hyde park. Dit hotel is van alle gemakken voorzien met luxe ruime kamers. Vrijdag, 28 augustus is een rustdag. Zaterdag nemen we deel aan de 320 reŁnie, welke plaatsvindt tijdens een grote airshcw. De Marquee is te zien op de ingesloten luchtfoto. zondag zal er om 10.00u een kerkdienst plaatsvinden waarbij de 44 gesneuvelden van het squadron worden voorgelezen door kinderen.
Inmiddels hebben alle veteranen aangegeven dat dit het hoogtepunt is van dit weekend. Ze kijken er naar uit om deze memorial service bij te wonen. Na deze dienst zullen we, indien de gezondheid dit toelaat een bezoek brengen aan Brookwood. Alhier liggen 9 leden van het squadron begraven.
Acht van hen zijn gesneuveld in de nacht van 7/ 8 juni 1944, tijdens een botsing boven Horsham. Eduard de Preter is aan zijn verwondingen overleden na een raid op 9 augustus 1944.
http://www.kijk.nl/video/z2QyNqrA9eFC
Met vriendelijk Everard #www.litho320.veteranen.nl
 
26 aug een vrije dag:
De familie Stritzko heeft Londen bezocht met een Bustour.
Genietend van het mooie weer zagen zij de stad vanuit hun zetel.
De overige heren hebben de dag benut om te herstellen van de vliegreis/ zich voor te bereiden op de komende dagen. Ze hebben alle 4 aangegeven uit te kijken naar de reŁnie van zaterdag, maar zeker ook de kerkdienst van zondag. Na 15 jaar onderzoek vandaag de locatie bezocht alwaar wijlen marinier arigunner Leendert Jonker (vm. bewoner Bronbeek) is behandeld na de zenuw operatie aan zijn arm. Zwaargewond na een raid op het vliegveld Brest (25-10-1943) zijn 2 van de 3 armzenuwen opnieuw gehecht. Deze arm is hierdoor 10 cm verkort. Operatie is uitgevoerd door Prof Seddon in Oxford. Nabehandeling was in een RAF kliniek bij Regent park. De eigenaar van het zeer imposante gebouw gaf vandaag aan dat hij onbekend is met de WW 2 geschiedenis. IN de bewuste ruimte toonde hij een foto van de omassagetafels met raf crewmembers. In de naastgelegen kamer werd Churchill behandeld. Met dank aan mijn vriend van het Britse 98e squadron is na 15 jaar onderzoek de plek gevonden die Jonker zo nauwkeurig had omschreven. En dan te bedenken dat hij na de oorlog in Nl werd gezien als een fantast! IN de naastgelegen ruimte werd ook Winston Churcheill behandeld, Jonker kreeg in zijn naastgelegen Regent park kamer bezoek van King George VI met zijn dochters Margaret ( plus RAF oorlogsheld Peter Townsend) alsmede 'queen' Elisabeth. Bron national trust collection Windsor).Aanleiding was de succesvol verlopen ingreep, welke voor het eerst in de wereld is uitgevoerd...Vervolgens een bezoek gebracht aan Hendon RAF museum. HIer de lockheed hudson vastgelegd die door 320 is gebruikt bij haar convooi aanvallen nabij de Duitse bocht/ Waddeneilanden of Nederlandse kust. Voor meer info zie; http://www.litho320.veteranen.nl/Hees/IM Louis Bernet.pdf
Vanuit Dunsfold hebben we de melding gekregen dat er geen VIP kaarten meer ter beschikking zijn voor de 320 reunie (...).Het VSC.co.uk hotel wordt als uitmuntend ervaren. Gisteravond hebben we met z'n allen gedineerd, gevolgd door een gezamenlijk ontbijt de volgende ochtend. De militaire acttache in Londen, Captain Welmer zal de kerkdienst van zondag bijwonen. Dhr Brouwer (hoofd communicatie Defensie) berichte mij vandaag over zijn voorbereidingen in de 320 reunion Maquee. Heel sfeervol zoals deze wordt ingericht. Hij zal ook bij de service van zondag aanwezig zijn.
De veteranen hebben aangegeven tijdens de kerkdienst inbreng op prijs te stellen. HIermee krijgt deze samenkomst een bijzondere invulling. De sfeer is goed, het verblijf perfect, het weer (te) warm. We kijken allen uit naar de reunie op het vliegveld. Met dank voor de toestemmine historich filght/ alsmede luchtverkeersleiding Dunsfold zal ik morgen bij de opstart van de B-25 het nummer Nimrod ten gehore brengen, waarbij de stem van Churchill/ s;d,rfr orriginele stemopname WW2 crew zal doorklinken. nimrod; https://www.youtube.com/watch?v=sUgoBb8m1eE (Dit nummer verwijst naar de gevallenen)

tot zover, met vriendelijke groet,
Everard
 

 
Zaterdag 27 augustus, 320 reŁnie/ airshow Wings and Wheels.
Van 15 februari 1944 t/m 31 oktober 1944 heeft 320 volledig deelgenomen aan D-day. 43 leden van het vliegend, en 1 van het grondpersoneel zijn hierbij omgekomen. 2 Zijn nog steeds vermist.
 
Met de langs de weg opgestelde Wings & Wheels aanwijsborden, werd het duidelijk dat we dicht bij de basis waren gekomen. Via de noordzijde hadden we een vrije doorgang, en kwam al snel de B-25 Mitchell van de historical flight van de Koninklijke luchtmacht in zicht. De B-25 crew stond voor het toestel opgesteld. In de schaduw van de vleugel stond de guard of honour van de Air Cadets of de Royal Airforce. Het geheel was een geweldig aanzicht.
 
De 4 heren werden uitgenodigd om het toestel via het erg smalle trappetje te betreden. Daar waar de heer Hissink afgelopen jaar op emotionele wijze een eerbetoon bracht aan zijn omgekomen vriend Joop Jillings, zie publicatie,, is er nu sprake van een belangrijke andere mindset. Met een grote glimlach stond hij weer op het bommenluik die hij toen niet open kreeg. De heren genoten van het weerzien. De guards namen de houding aan zodra een 320 veteraan respect kwam uitbrengen. De heren liepen langs de opgestelden, gaven de cadets een handdruk, spraken een aantal woorden, of liepen huilend voorbij
 
In de 320 VIP tent aangekomen werd het vermoeden bevestigd. Deze was ingericht met boeken/ albumfoto's, met op de achtergrond grote wandafbeeldingen van het flitsbezoek van Generaal Eisenhower aan 320 op Dunsfold april 1944. Het museum van Reg Day (98e zuster squadron) bracht een 320 eerbetoon met tal van documenten. Ook de Nederlandse MLD vlag, afkomstig uit de Dunsfold kerk ontbrak niet. De veteranen voelden zich meteen op hun gemak. Het was deze dag wederom (erg) warm, maar met een ruime keuze aan drank en eten was de temperatuur geen grote spelbreker. Plaatsnemend op het grote terras had een ieder goed zicht op de show. Er waren meer dan 100, vooral Britse maar ook uit Nederland afkomstige, familieleden. Op hun badge was te lezen; Menzies/ Voorspuy/ Koops/ de Haan/ Manschot etc. Onderwijl ontving ik een bericht van een Britse 320 veteraan die zich voor het eerst meldt. Zijn zoon zal morgen de memorial service bijwonen. De mitchell van de historic flight werd om 16.00u met applaus onthaald. De 4 heren zat op het puntje van hun stoel ‘when the heard the awesome sound’.
 
De landing van het toestel was tevens het moment van verplaatsing richting bus. Voor vertrek kwamen de Nederlandse B-25 vliegers de veteranen nog even de hand schudden.Het was stil op de terugweg. De indrukken hebben veel herinneringen opgeroepen.
 
Met vriendelijke groet, Everard

 

-◊- Studie groep Luchtoorloorlog 1939 - 1945
-◊- Terug naar D-day - AD 18 augustus
-◊- Elke vlucht kon de laatste zijn - de Telegraaf
-◊- Geschiedenis squadron 320 in en na de 2de Wereldoorlog
-◊- 27 aug de Airshow in Dunsfold Engeland   
-◊- 27 aug Dunsfold airshow B25
-◊- Defensie magazine Defensie krant - Geschiedenis herleeft - Defensie krant 9 sept 2016
-◊-  ReŁnie 320 Squadron zorgt voor emoties - Koninklijke Marine
 

*****

   
Eisenhower links, dhr. Jacob vierde van rechts (klik op de foto's om te vergroten .... )                            
 

Eddy Jacob trad in september 1941 in Nederlands IndiŽ als lichtmatroos in dienst bij de Koninklijke Marine. Kort  voor de Japanse bezetting ontsnapte hij begin maart 1942 aan boord van MS Kota Baroe vanuit Tjilatjapnaar naar Ceylon. Vervolgens ging de reis verder via Zuid Afrika naar Groot BrittanniŽ waar hij  begin mei 1942 arriveerde. Na een kort verblijf bij de Irene Brigade in Wolverhampton ging hij aan de slag als vliegtuigmaker bij het 320 Squadron van de Marine Luchtvaartdienst (MLD) Kort  voor de geallieerde invasie in NormandiŽ kreeg de marine-eenheid op Dunsfold bezoek van de geallieerde opperbevelhebber generaal Dwight D. Eisenhower. Deze laatste maakte tijdens de inspectie van het Nederlandse Squadron onder meer een praatje met de toen nog maar achttienjarige Jacob. “Eisenhower vroeg hoe ik bij het squadron was gekomen. Dat kwam door mijn opa . Ik zat op de technische school, maar hij zei dat ik beter in dienst kon gaan. Hij zag het naderende gevaar: Japan was in aantocht. Zonder mijn opa had ik dit verhaal niet kunnen vertellen. Ik ben met de Marine toch bijna overal geweest, maar ik heb van mijn klasgenoten nooit meer iemand teruggezien" Jacob diende na de 2e WO in Nederlands IndiŽ en was ook op Nederlands Nieuw Guinea gestationeerd. In mei 1973 verliet Jacob , na ruim 42 dienstjaren, als sergeant majoor vliegtuigmaker de militaire dienst.

 
Dhr Jacob, als 18 jarige, helemaal rechts ... Eisenhouwer groetend in het midden
 

**********

888

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
     
mail: svvb@kpnmail.nl

 

SVVB
 
 
@ SVVB