NIEUWS

 
Herdenkingsplechtighied Indisch monument in Den Haag -
geplaatst 17 augustus 2016
 
   
Op 15 augustus 1988 werd in Den Haag het Indisch Monument onthuld door koningIN Beatrix, ter nagedachtenis aan alle Nederlandse burgers en militairen die in de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer werden van de Japanse bezetting. De onthulling vond plaats precies 43 jaar na de capitulatie van Japan.
Ieder jaar op 15 augustus, de dag van de Japanse capitulatie, wordt bij het beeld de IndiŽ-herdenking gehouden.
In 1987 werden er in totaal drie ontwerpen gemaakt voor het monument. De speciaal hiervoor opgerichte Stichting Indisch Monument koos uiteindelijk voor het ontwerp van de Bulgaars-Nederlandse kunstenares Jaroslawa Dankowa. Er werd 500.000 gulden voor uitgetrokken. Dat het ruim veertig jaar duurde voor er een monument werd opgericht is opvallend. De toenmalige voorzitter van Stichting Herdenking 15 augustus 1945, Rudy Boekholt, noemde dit voorafgaand aan de onthulling een pijnlijke zaak.
“Men had hier aanvankelijk in het geheel geen interesse voor de ervaringen van die kwart miljoen landgenoten uit IndiŽ. Deze mensen stuitten op een muur van onbegrip: hier hadden wij de hongerwinter, onder de tropenzon kon het toch zo erg niet zijn geweest. Maar in Nederlands-IndiŽ zijn in verhouding drie keer zoveel slachtoffers gevallen als in Nederlands tijdens de oorlog met de Duitsers.
”Geen bevrijding"
Waar in Nederland het einde van de oorlog symbool staat voor de bevrijding, wordt die term door overlevenden uit Nederlands-IndiŽ doorgaans niet gebruikt. Na de capitulatie waren de problemen voor velen van hen nog niet voorbij. Er ontstond een gezagsvacuŁm in de voormalige kolonie. Vrijheidsstijders hadden het in de periode voorzien op (Indische) Nederlanders. In de maanden na de bevrijding vielen hierdoor nog duizenden slachtoffers.
Zeventien figuren Indisch Monument
Het monument bestaat uit zeventien bronzen figuren, opgesteld voor een hoog hekwerk. Deze figuren staan symbool voor de verschillende gezichten van lijden: de pijn, de wanhoop en het protest. De buitenste figuren verwijzen naar de bevrijding. Met opgeheven hoofd en gebalde vuist kijken zij de toekomst strijdlustig tegemoet.
 
In het beeld is ook een kaart van IndiŽ verwerkt en de tekst “de geest overwint”. Links op het monument staat de tekst 8 dec. 1941-15 aug. 1945. Deze data verwijzen naar de oorlogsverklaring van Nederland aan Japan en de capitulatie van Japan na het Amerikaanse bombardement op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki.
 
In miniatuurstad Madurodam bevindt zich sinds 2005 een kleine versie van het monument. Dat jaar werd ook een urn met aarde van erevelden in Zuidoost-AziŽ ingemetseld in een zuiltje bij het monument.
Zie ook: Historiek.net
     
 
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
     
mail: svvb@kpnmail.nl

 

SVVB
 
 
@ SVVB