WELKOM    VVV   VRIENDEN VV NIEUWS vvv AGENDA vvv LINKS vvv CONTACT vvv FACEBOOKN
  

 

.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
NIEUWS
Slag in de Javazee,  27 februari 1942 - 27 februari 2016
Het Karel Doorman Fonds hield 27 febr 2016 in de Kloosterkerk te Den Haag de jaarlijkse kranslegging ter herinnering aan de Slag in de Javazee op 27 1942.
Onder de speciale genodigden een aantal oud Marine mensen waaronder Bronbeek bewoner, de heer Jacob (vliegtuigmaker MLD Soerabaja, Squadron 320 in Engeland), de heer H. Kleijn (Stoker 3 MARKAZ Goebeng, Japans krijgsgevangene), de heer F.C. Bakker (Marinebataljon Java, Japans krijgsgevangene), de heer F.Jans (Hr.Ms. Kortenaer, Japans krijgsgevangene),de heer J.C.I. Landegent (Hr.Ms.Tromp) en de heer R. van Wely (Hr. Ms Banckert)
Na afloop ontving Chef Militair Huis, Generaal majoor der Fuseliers drs J.A. van der Louw, namens H.K.H. Prinses Beatrix uit handen van enkele veteranen een litho met de afbeelding van de kruiser Hr. Ms de Ruyter in aktie tijdens het daggevecht van de Slag in de Javazee op 27 febr. 1942. Foto's gemaakt door Bert van Willigenburg en defensie fotograaf Phil Nijhuis.
Woord van herdenking door schout-bij-nacht bd. Jacques Brandt, voorzitter Karel Doorman Fonds
 

Vandaag zijn we hier in Kloosterkerk bijeen om de slachtoffers te herdenken van de strijd ter zee tegen de Japanse agressor.

 

Zij die hun leven gaven, zij die de verschrikkingen van de werkkampen moesten doorstaan, zij die hun geliefden, familie en vrienden verloren en zonder hen door moesten.
Op 27 februari kwam met de slag in de Javazee een einde aan een vergeefse strijd, een strijd die drie maanden duurde. Een strijd waar onderzeeboten al in de eerste week na Pearl Harbor met offensieve acties tegenstand boden, waar mijnleggers de opmars vertraagden waardoor strategische raffinaderijen op Borneo konden worden vernietigd, waar Catalina’s en Dorniers missies uitvoerden die nooit eerder beoefend waren. Waar mariniers aan boord van schepen en op Oost Java meevochten en de oppervlakteschepen de Japanse invasiemacht trachtten te stuiten.
Al deze dappere marinemensen vroegen zich niet af wat de kans op succes was, of de juiste strategische keuzes waren gemaakt. Zij hielden zich aan de eeuwenoude toezegging van Michiel de Ruyter:
“De Heeren hebben mij niet te verzoeken, maar te gebieden, en al wierd mij bevoolen ’s Lands vlagh op een enkel schip te voeren, ik zou daarmee t’zee gaan en daar de Heeren Staten hunne vlag betrouwen, zal ik mijn leven waagen”.
Het herdenken van deze slachtoffers vindt niet alleen hier plaats. Bij het Karel Doormanmonument op het ereveld Kembang Kuning en op de Javazee zelf worden kransen gelegd.

Maar ook bijvoorbeeld in Perth en Houston. HMAS Perth en USS Houston,

die deel uit maakten van het geallieerde eskader van Schout-bij-nacht Doorman, gingen twee dagen later ten onder in Straat Sunda.
Ook in Houston, Perth en Surabaya verzamelen overlevenden en nabestaanden zich, net als wij, rond een scheepbel die de herinnering aan de schepen levend houdt, Hier de scheepsbel van Hr. Ms. de Ruyter, in Surabaya die van Hr. Ms Java , in Texas de bel van USS Houston en in Australië van HMAS Perth. Een scheepsbel speelt een belangrijke rol in het boordleven van een marineman of –vrouw.
Hij bepaalt de dagelijkse routine: de bel geeft het wisselen van de wacht aan, roept de bemanning naar zijn post of meldt de komst van autoriteiten. Na uitdienststelling krijgt het veelal een plaats die recht doet aan de geschiedenis van het schip. Gaat het in de strijd ten onder dan is vaak de enige tastbare herinnering van het oorlogswrak. Een hervonden scheepsbel geeft overlevenden en nabestaanden troost bij het verlies en inspiratie en bemoediging om door te gaan.
Het brengt ons terug bij het graf van onze strijdmakkers, onze dierbaren die rusten in hun oorlogsgraf ter zee, zo ver hier vandaan. Het herinnert ons aan de verplichting, ook na zovele jaren, respect te blijven tonen voor deze oorlogsgraven en ons in te zetten dat zij die daar rusten dat in vrede kunnen blijven doen.
De Engelse dichter Laurence Binynon’s schreef in 1914 n.a.v. de Slag om de Marne het bekende oorlogsgedicht “ Voor de Gevallenen”. In Australië wordt bij de herdenking van de Slag in de Javazee een variatie op het 4e couplet voorgedragen, “The Naval Ode of Remembrance” en ik citeer dat couplet:
"They have no grave but the cruel sea, Slechts de wrede zee is hun graf,
No flower lay at their heads, Bij hen liggen er geen bloemen
A rusting hulk is their tombstone,  Een roestig wrak is hun grafsteen
Afast on the ocean bed. Verankerd op de bodem van de oceaan
We will remember them"   Nooit mogen wij hen vergeten,Nooit zullen wij hen vergeten
   
Laten wij hen, op deze plaats, bij de scheepsbel van Hr. Ms de Ruyter, herdenken door het luisteren naar de orgelintroductie en daarna samen zingen van een couplet uit psalm 467, de Navy Hymne.
   
(De Hr. Ms. De Ruyter ging ten onder tijdens de Slag in de Javazee en werd op 1 december 2002 bij toeval door duikers teruggevonden. In 2004 werden twee scheepsbellen gestolen en te koop aangeboden. Ze zijn nu eigendom van de Koninklijke Marine. Een scheepsbel hangt in de Kloosterkerk in Den Haag, de andere is aangebracht op het Karel Doormanmonument in Soerabaja.)
 

*****

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek    
  •                                                 
  • SVVB
     
     
    SVVB